Trouwen of samenwonen

gezin loopt rond in huis

Het maakt verschil of u trouwt (of een partnerschap registreert) of samenwoont.

Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen

Uw partner is dan automatisch aangemeld voor nabestaandenpensioen. En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat. 

Check in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.

Woont u samen, dan moet u zelf uw partner aanmelden bij ABP

Uw partner krijgt alleen nabestaandenpensioen als u uw partner aanmeldt bij ABP. Daar heeft u een samenlevingscontract voor nodig. Als u later uit elkaar gaat, heeft uw partner geen recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Lees eerst de voorwaarden (onderaan de pagina) voordat u uw partner aanmeldt.

Bouwt of bouwde uw partner zelf ook pensioen op bij ABP? Dan moet uw partner u ook aanmelden bij ABP. Bouwt uw partner ergens anders pensioen op? Denk er dan aan dat uw partner u ook daar aanmeldt.

 

Let op: Uw partner aanmelden kan alleen met de browsers Chrome, Firefox of Safari.

Wat houdt ABP Nabestaandenpensioen in?

Als u of uw partner overlijdt, heeft dat direct gevolgen voor uw pensioen. In de onderstaande video leggen wij dit uit.

Laat het ons weten! Als u dit niet doet, krijgt uw partner geen nabestaanden- of ouderdomspensioen. Stuur ons een e-mail. Of stuur een brief naar:

ABP
Postbus 4804
6401 JL Heerlen
Vergeet niet een kopie van de (Engelse of Nederlandse) huwelijksakte mee te sturen.
Het is belangrijk dat de adresgegevens van u en uw partner precies hetzelfde zijn. Geef dit ook altijd door aan het RNI

Check daarna in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.

Dan wordt het pensioen van ABP lager als u voor 1 januari 1995 pensioen heeft opgebouwd bij ABP. De SVB past uw AOW aan van alleenstaand in getrouwd/samenwonend. En geeft dit aan ons door. Wij passen dan uw pensioen aan.
Belangrijk om te weten:

  • U bent jonger dan uw AOW-leeftijd.
  • U en uw partner zijn ouder dan 18 jaar.
  • U en uw partner zijn niet getrouwd.
  • U en uw partner zijn niet: ouder en kind, grootouder en kleinkind, schoonouder en schoondochter of schoonzoon. (Broer en zus of neef en nicht mag wel)
  • U en uw partner wonen samen op 1 adres. Ook bent u allebei op dit adres ingeschreven bij de gemeente.
  • U en uw partner hebben een samenlevingscontract.
  • Het samenlevingscontract is in het Nederlands of in het Engels geschreven.
  • Het samenlevingscontract is vóór uw AOW-leeftijd gemaakt en het is ondertekend door een notaris.
  • In het samenlevingscontract staat dat u en uw partner in elkaars levensonderhoud voorzien.

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u uw partner aanmelden? Dat kan via MijnABP

Gebruik hiervoor Chrome, Firefox of Safari. Met een andere browser lukt dit niet.

Dan krijgt uw nieuwe partner recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf uw eerdere echtscheiding. Heeft uw ex-partner afgezien van het recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt uw nieuwe partner eventueel ook recht op dit nabestaandenpensioen.

Gaat u vervolgens weer scheiden? Dan heeft uw nieuwe partner eventueel recht op een deel van uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. 

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap maakt het uit of u in Nederland woont of niet. 

Woont u in Nederland? 
Dan ontvangen wij het huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch via de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Uw nieuwe partner krijgt dan recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf de eerdere echtscheiding. Als uw eerdere ex-partner heeft afgezien van het nabestaandenpensioen, dan krijgt uw nieuwe partner ook eventueel recht op dit nabestaandenpensioen. Lees meer over afzien van nabestaandenpensioen. 

Woont u in het buitenland? 
Dan ontvangen wij de gegevens van het huwelijk niet automatisch vanuit de BRP. Om er voor te zorgen dat uw nieuwe partner recht krijgt op nabestaandenpensioen, moeten wij het huwelijk vastleggen in onze administratie. Hiervoor hebben wij een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte nodig.  Deze kunt u naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post

Gaat u vervolgens weer scheiden?
Dan heeft uw nieuwe ex-partner recht op een deel van het ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Lees meer over de verdeling van pensioen bij de scheiden. 

Woont u in het buitenland, dan hebben wij een echtscheidingsakte nodig om de echtscheiding in onze administratie te verwerken. Deze kunt u naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post

Dan gelden dezelfde regels als voor een eerder huwelijk. Wij ontvangen het huwelijk of geregistreerd partnerschap vanuit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Daarbij wordt niet altijd vermeld, dat u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met uw ex-partner. Wij verzoeken u daarom om dit zelf aan ons door te geven. 

Hadden u en uw ex-partner bij de scheiding een verdeling van het ouderdomspensioen afgesproken en bij ons geregistreerd? 
Dan komt deze registratie te vervallen. Zodra wij de verdeling hebben ingetrokken, ontvangen u en uw partner hiervan beiden een bericht.
Het nabestaandenpensioen voor uw ex-partner komt te vervallen en wordt omgezet naar nabestaandenpensioen voor uw partner. U hoeft hier niets voor te doen. 

Hadden u en uw ex-partner bij de scheiding gekozen om het pensioen te splitsen (conversie)? En is deze keuze bij ons geregistreerd?
Dan blijft deze registratie staan. Wij kunnen de conversie van het pensioen niet intrekken of omzetten. 

Woont u in het buitenland? 
Dan moet u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap zelf aan ons doorgeven. Dit doet u door een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte naar ons toe te sturen. U kunt deze gegevens naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post