• Contact

Trouwen of samenwonen

Lees op deze pagina of u uw partner moet aanmelden bij ons wanneer u trouwt of gaat samenwonen. Het maakt verschil uit of u trouwt (of een partnerschap registreert) of samenwoont.

U woont in Nederland en gaat samenwonen

Uw partner krijgt alleen nabestaandenpensioen van ons als u uw partner aanmeldt. Woont u samen, dan moet u zelf uw partner aanmelden bij ons. Daar heeft u een samenlevingscontract voor nodig. Als u later uit elkaar gaat, heeft uw partner geen recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Lees eerst de voorwaarden voordat u uw partner aanmeldt. Uw partner aanmelden kan alleen met de browsers Chrome, Firefox of Safari.

Bouwt of bouwde uw partner zelf ook pensioen op bij ons? Dan moet uw partner u ook aanmelden. Bouwt uw partner ergens anders pensioen op? Denk er dan aan dat uw partner u ook daar aanmeldt.

U trouwt én woont in Nederland

Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen. Uw partner is dan automatisch aangemeld voor nabestaandenpensioen. En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat. 

Check in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.

U woont in het buitenland en krijgt een partner

Meld uw partner bij ons aan. Als u dit niet doet, krijgt uw partner geen nabestaanden- of ouderdomspensioen. Stuur ons een e-mail. Of stuur een brief naar:

ABP
Postbus 4804
6401 JL Heerlen

Vergeet niet een kopie van de (Engelse of Nederlandse) huwelijksakte mee te sturen.
Het is belangrijk dat de adresgegevens van u en uw partner precies hetzelfde zijn. Geef dit ook altijd door aan het RNI

Check daarna in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.

U krijgt pensioen, AOW en een nieuwe partner

Dan wordt het pensioen van ons lager als u voor 1 januari 1995 pensioen heeft opgebouwd bij ABP. De SVB past uw AOW aan van alleenstaand in getrouwd/samenwonend. En geeft dit aan ons door. Wij passen dan uw pensioen aan.

Belangrijk om te weten:
 

 • Uw partner krijgt geen nabestaandenpensioen als u overlijdt.
 • U krijgt mogelijk een aanvulling op uw pensioen als uw partner de AOW-leeftijd bereikt.
 • Veelgestelde vragen over de aanvulling samenvallende diensttijd met pensioen van uw partner.

Voorwaarden voor aanmelden van uw partner

 • U bent jonger dan uw AOW-leeftijd.
 • U en uw partner zijn ouder dan 18 jaar.
 • U en uw partner zijn niet getrouwd.
 • U en uw partner zijn niet: ouder en kind, grootouder en kleinkind, schoonouder en schoondochter of schoonzoon. (Broer en zus of neef en nicht mag wel)
 • U en uw partner wonen samen op 1 adres. Ook bent u allebei op dit adres ingeschreven bij de gemeente.
 • U en uw partner hebben een samenlevingscontract.
 • Het samenlevingscontract is in het Nederlands of in het Engels geschreven.
 • Het samenlevingscontract is vóór uw AOW-leeftijd gemaakt en het is ondertekend door een notaris.
 • In het samenlevingscontract staat dat u en uw partner in elkaars levensonderhoud voorzien.

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u uw partner aanmelden? Dat kan via MijnABP

Gebruik hiervoor Chrome, Firefox of Safari. Met een andere browser lukt dit niet.

U gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner

Dan krijgt uw nieuwe partner recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf uw eerdere echtscheiding. Heeft uw ex-partner afgezien van het recht op nabestaandenpensioen? Dan krijgt uw nieuwe partner eventueel ook recht op dit nabestaandenpensioen. Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap maakt het uit of u in Nederland woont of niet. 

Woont u in Nederland? 

Dan ontvangen wij het huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch via de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Uw nieuwe partner krijgt dan recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf de eerdere echtscheiding. Als uw eerdere ex-partner heeft afgezien van het nabestaandenpensioen, dan krijgt uw nieuwe partner ook eventueel recht op dit nabestaandenpensioen. Lees meer over afzien van nabestaandenpensioen. 

Woont u in het buitenland? 

Dan ontvangen wij de gegevens van het huwelijk niet automatisch vanuit de BRP. Om er voor te zorgen dat uw nieuwe partner recht krijgt op nabestaandenpensioen, moeten wij het huwelijk vastleggen in onze administratie. Hiervoor hebben wij een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte nodig.  Deze kunt u naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post

Gaat u vervolgens weer scheiden?

We gaan er niet  vanuit. Maar mocht het helaas de waarheid zijn, dan heeft uw nieuwe ex-partner recht op een deel van uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Lees meer over de verdeling van pensioen bij de scheiden. Woont u in het buitenland, dan hebben wij een echtscheidingsakte nodig om de echtscheiding in onze administratie te verwerken. Deze kunt u naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post

U bent gescheiden en gaat opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met uw ex-partner

Dan gelden dezelfde regels als voor een eerder huwelijk. Wij ontvangen het huwelijk of geregistreerd partnerschap vanuit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Daarbij wordt niet altijd vermeld dat u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met uw ex-partner. Geef dit daarom zelf aan ons door. 

Hadden u en uw ex-partner bij de scheiding een verdeling van het ouderdomspensioen afgesproken en bij ons geregistreerd? 

Dan vervalt deze registratie. Als wij de verdeling hebben ingetrokken, krijgen u en uw partner hiervan beiden een bericht.
Het nabestaandenpensioen voor uw ex-partner komt te vervallen en wordt omgezet naar nabestaandenpensioen voor uw partner. U hoeft hier niets voor te doen. 

Hadden u en uw ex-partner bij de scheiding gekozen om het pensioen te splitsen (conversie)? En is deze keuze bij ons geregistreerd?

Dan blijft deze registratie staan. Wij kunnen de conversie van het pensioen niet intrekken of omzetten. 

Woont u in het buitenland? 

Dan moet u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap zelf aan ons doorgeven. Dit doet u door een kopie van de huwelijks- of partnerschapsakte naar ons toe te sturen. U kunt deze gegevens naar ons toe sturen via het digitale contactformulier. Of per post