Opname in een verpleeghuis

Het kan voorkomen dat u of uw partner niet meer thuis kán of mag blijven wonen. Opname in een verpleeghuis is dan vaak de enige mogelijkheid. Maar dit betekent ook dat u niet meer samen op één adres woont. Op deze pagina leggen wij u uit welke mogelijkheden u dan heeft.

U kiest zelf welke AOW-uitkering u krijgt

Zijn u en uw partner getrouwd, heeft u een geregistreerd partnerschap of woont u samen? En heeft u beiden de AOW-leeftijd bereikt? Dan krijgt u AOW voor gehuwden. Maar wat als één van beiden wordt opgenomen in een verpleeghuis? In dat geval mag u allebei een AOW voor alleenstaanden aanvragen.

Een hogere AOW-uitkering heeft mogelijk invloed op uw pensioen of uitkeringen

Bouwde u pensioen bij ons op vóór 1995? Dan heeft de hoogte van uw AOW invloed op uw pensioen. Uw pensioen kan dus door een hogere AOW veranderen. Ga na wat dit betekent voor uw pensioen vóórdat u een beslissing neemt over uw AOW-uitkering. Wij kunnen u hierbij helpen. Meer weten? Neem contact met ons op.

Uw AOW en pensioen bij elkaar opgeteld vormen samen uw inkomen. En misschien heeft u ook nog andere uitkeringen of toeslagen.

Let op: Mogelijk heeft een keuze voor een AOW voor alleenstaanden nog gevolgen voor andere uitkeringen of toeslagen die u krijgt. Vraag dit na bij de instanties waarvan u de uitkeringen krijgt.

U kunt uw AOW-uitkering weer aanpassen

Wilt u de gemaakte keuze toch weer terugdraaien? Dat kan. Vraag dit aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).