In 4 stappen uw nabestaandenpensioen in orde: zo werkt het

U moet in deze verdrietige tijd al heel veel regelen. Daarom kijken we samen met u of u nabestaandenpensioen krijgt (ook wel partnerpensioen of wezenpensioen genoemd). Hieronder leggen we u uit hoe we dit in 4 stappen doen.

 

U hoeft zelf het overlijden van uw (ex-)partner of ouder niet aan ons door te geven. Dit geeft de gemeente ons door. 

Tenzij uw overleden (ex-)partner of ouder in het buitenland woonde. Stuur ons dan zo snel mogelijk de overlijdensakte. Dit voorkomt vertraging in de uitbetaling van het nabestaandenpensioen.

ABP Pensioenen
Postbus 4804
6401 JL Heerlen
Nederland

Let op: vermeld altijd het burgerservicenummer (BSN) of klantnummer van de overledene.

Wij kijken voor u na of u recht heeft op nabestaandenpensioen én op mogelijke aanvullingen.
Als u geen recht heeft dan krijgt u een brief met de reden waarom u geen nabestaandenpensioen krijgt.
Let op: ex-partners en kinderen boven 25 jaar krijgen geen brief.

Heeft u wel recht dan krijgt u altijd een brief. Dus ook ex-partners en kinderen onder 25 jaar.

Zijn uw gegevens compleet? Dan krijgt u een brief met informatie over de toekenning en het bedrag van het nabestaandenpensioen.

Zijn uw gegevens niet compleet? Dan krijgt u een brief waarin wij aanvullende gegevens bij u opvragen. Bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Dit geeft u ons door via MijnABP of via een formulier.

De eerste keer dat u nabestaandenpensioen krijgt, is meestal binnen 2 maanden nadat wij de melding van overlijden hebben ontvangen. Het bedrag van die eerste maanden wordt in één keer betaald. Daarna krijgt u iedere maand nabestaandenpensioen voor zo lang u leeft.

Let op: het bedrag kan lager of hoger worden als uw recht en/of de hoogte van de AOW of Anw verandert. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele aanvullingen, compensaties of verminderingen.

U krijgt als kind per maand het nabestaandenpensioen tot 25 jaar.

Na de aanvraag voor een nabestaandenpensioen voor een kind kunt u ervoor kiezen wel of geen loonheffingskorting toe te laten passen. Maakt u geen keuze? Dan passen wij standaard geen loonheffingskorting toe.

Bij (ex-)partners met een nabestaandenpensioen passen we standaard geen loonheffingskorting toe. Krijgt u al een andere uitkering van ABP? En koos u ervoor om loonheffingskorting toe te passen? Dan voeren wij deze keuze ook door voor het nabestaandenpensioen.

Ná het toekennen van het nabestaandenpensioen kunt u de keuze voor loonheffingskorting altijd aanpassen via MijnABP. Of via de klantenservice.

Op abp.nl/loonheffing leest u hier meer over.