Samen werken aan de vernieuwde pensioenregeling

Hoe we de overgang zo zorgvuldig mogelijk voorbereiden

De overgang naar de nieuwe regels bereiden we zorgvuldig voor. We werken nauw samen met sociale partners, het verantwoordingsorgaan (VO) en andere betrokken partijen. Vertegenwoordigers van alle groepen deelnemers beoordelen de plannen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het laatste woord. U leest hier welke rol iedereen heeft en welke stappen we nemen.

Sociale partners maken afspraken

Pensioen is een waardevolle arbeidsvoorwaarde. U zet geld van uw salaris opzij voor later. Hoe dat gebeurt, bepalen vertegenwoordigers van werknemers (vakbonden) en werkgevers. Zij leggen hun afspraken vast in een pensioenregeling. Een pensioenfonds voert de pensioenregeling uit. Vakbonden en werkgevers noemen we ook wel ‘sociale partners’.

sociale partners maken afspraken

Bij ons werken de sociale partners samen in de Pensioenkamer. Zij hebben afspraken gemaakt over hoe zij de nieuwe regels voor pensioen willen vormgeven in een nieuwe pensioenregeling. Ze hebben ook afgesproken hoe we de pensioenen in de regeling van nu omzetten naar de vernieuwde pensioenregeling. Daarbij werkten ze samen met ons. 

Verenigingen van gepensioneerden en voormalige deelnemers van ABP hadden een wettelijk hoorrecht. In totaal lieten 5 verenigingen in 2024 hun stem horen over het concept-transitieplan van de sociale partners. 

Daarna hebben de vakbonden en werkgevers het plan voorgelegd aan hun leden en is het definitieve transitieplan vastgesteld. 

Het bestuur beoordeelt het transitieplan

Het bestuur van ABP bestaat uit uitvoerende bestuurders, een onafhankelijke voorzitter en niet-uitvoerende bestuurders. De 3 uitvoerende bestuurders zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. De niet-uitvoerende bestuurders vertegenwoordigen onze werknemers (4 leden), werkgevers (5 leden) en gepensioneerden (3 leden). Zij houden toezicht op de uitvoerende bestuurders

Icoon het bestuur beoordeelt het transitieplan

De uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders samen zijn verantwoordelijk voor de strategie en het beleid van het fonds. Ze beoordelen de plannen van de Pensioenkamer en nemen een besluit. Het verantwoordingsorgaan (VO) adviseert het bestuur hierover. Het bestuur besluit vervolgens of het de opdracht van de sociale partners kan aannemen.

Het verantwoordingsorgaan (VO) adviseert over de nieuwe regels 
Een belangrijke rol is weggelegd voor het verantwoordingsorgaan. De 48 leden in het VO adviseren het bestuur over het beleid en controleren aan het eind van het jaar of dat goed is uitgevoerd. Deelnemers en gepensioneerden bij ABP kiezen elke 4 jaar wie er namens hen in het VO komen. Zij vertegenwoordigen alle groepen deelnemers. Net zoals ook de niet-uitvoerende bestuursleden dat doen.

Als het gaat over de overgang naar de nieuwe regels, spelen deze leden ook een belangrijke rol. Zij beoordelen of de veranderingen geen onevenredig nadelige gevolgen hebben voor alle groepen deelnemers: van werknemers die nu nog pensioen opbouwen, arbeidsongeschikten, oud-deelnemers en mensen die van ons fonds een pensioen ontvangen. 

ABP stelt een implementatie- en communicatieplan op

In het implementatieplan staat hoe we op 1 januari 2027 kunnen overgaan op het vernieuwde pensioen en hoe we de pensioenen overzetten.

Het communicatieplan is een onderdeel van het implementatieplan. Hierin vertellen we hoe we de overgang gaan uitleggen aan alle betrokkenen: werknemers, oud-werknemers, mensen die van ons pensioen krijgen en werkgevers.

Icoon ABP stelt een implementatie- en communicatieplan op

Toezichthouders beoordelen onze plannen

We willen dat de overgang goed is voor alle groepen deelnemers. Door vertegenwoordigers van alle groepen deelnemers te betrekken bij de voorbereiding weten we dat met alle groepen rekening is gehouden bij de overgang op de nieuwe regels. Ook externe, onafhankelijke toezichthouders vinden dat belangrijk.

Icoon toezichthouders beoordelen onze plannen

Tenslotte kijken nog 2 externe instanties met ons mee: toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toetst het implementatieplan. En de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoordeelt het communicatieplan.

Na het akkoord van DNB gaan we per 1 januari 2027 over op de nieuwe regels voor pensioen.

Waar staan we in het proces?

Het verantwoordingsorgaan heeft een positief advies gegeven. Ons bestuur neemt dit najaar officieel een besluit of we overgaan. Het is definitief als De Nederlandsche Bank (DNB) zijn goedkeuring heeft gegeven.

Bekijk de tijdlijn.

Icoon waar staan we in het proces

Meer over de nieuwe regels voor pensioen

Op de hoogte blijven?

Ook in onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.