
Arbeidsongeschikt
Als u arbeidsongeschikt bent, zijn de gevolgen voor uw inkomen afhankelijk van hoe lang u al ziek bent.
Na twee jaar beoordeelt UWV of u arbeidsongeschikt bent. Dit is bepalend voor uw inkomen en pensioenopbouw. Hoeveel u krijgt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
-
Bent u minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan kunt u nog minstens 65% van uw oude salaris verdienen. Daarover bouwt u pensioen op. Omdat u geen WIA-uitkering krijgt, heeft u geen recht op ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen. Dat is namelijk een voorwaarde.
-
Bent u 35% of meer arbeidsongeschikt? U krijgt van UWV een WIA-uitkering. U heeft daarom mogelijk recht op premievrije pensioenopbouw. ABP vult uw inkomen aan met ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Check of u recht heeft op ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen.
Mogelijk heeft u recht op voorwaardelijk pensioen. Dit kunt u zien op uw Uniform Pensioenoverzicht dat u één keer per jaar ontvangt. Het voorwaardelijk pensioen is een tegemoetkoming voor het vervallen van de prepensioenregeling FPU. We noemen dit 'voorwaardelijk', omdat het nog niet definitief is. Het kan dus vervallen. Als u arbeidsongeschikt bent en ontslagen wordt, raakt u dit voorwaardelijk pensioen kwijt. Maar dat hoeft niet per se. Bent u 60 jaar of ouder? Dan heeft u de mogelijkheid het voorwaardelijk pensioen veilig te stellen.
Hoe werkt dat veiligstellen?
Belangrijk om te weten is dat de hoogte van het overgebleven voorwaardelijk pensioen wel kan wijzigen als gevolg van eventuele wijzigingen in de regeling. Ook kan het veiligstellen van het voorwaardelijk pensioen gevolgen hebben voor de hoogte van eventuele andere uitkeringen die u ontvangt of gaat ontvangen. Uw pensioenuitkering kan bijvoorbeeld in mindering worden gebracht op een andere uitkering. Neem contact op met de uitkerende instantie voor de gevolgen.