Waardeoverdracht naar ABP: hoe werkt dat?

Bouwt u bij ons pensioen op? Dan kunt u kiezen voor waardeoverdracht. Dit betekent dat u eerder opgebouwd pensioen meeneemt naar ABP.


Controleer of waardeoverdracht mogelijk is

Waardeoverdracht is alleen mogelijk als de dekkingsgraad van beide pensioenuitvoerders hoger is dan 100%. De dekkingsgraad van ABP is nu lager dan 100%. U kunt nu waardeoverdracht aanvragen. De offerte krijgt u pas zodra de dekkingsgraad hoger is dan 100%.

Lees meer over onze dekkingsgraad.


Kijk naar de hoogte van uw pensioen

Is uw eerder op gebouwde pensioen tussen € 2,00 en € 503,24 bruto per jaar? Dan kan uw vorige pensioenuitvoerder het pensioen automatisch overdragen. Het maakt in dat geval niet uit of de dekkingsgraad hoger of lager dan 100% is.


Maak uw afweging

Bekijk of waardeoverdracht voor uw situatie verstandig is.


Vraag waardeoverdracht aan in 3 stappen

1. Aanvragen
    U vraagt waardeoverdracht aan bij ons via MijnABP.
 
2. U hoeft verder niets te doen
    U ontvangt van ons een bevestigingsbrief voor uw aanvraag. Op dit moment is onze beleidsdekkingsgraad lager dan 100%. Om die reden kunnen we uw aanvraag niet meteen in behandeling nemen.
 
3. De offerte volgt later
    Zodra onze beleidsdekkingsgraad boven de 100% is nemen wij contact met u op. U ontvangt van ons een offerte. In de offerte vindt u verdere uitleg over de waardeoverdracht.
Of waardeoverdracht een verstandige keuze is, hangt af van uw vorige pensioenregeling. En van uw persoonlijke situatie en uw wensen. ABP mag u hierin niet adviseren. Het is handig om uw oude en nieuwe pensioenregeling te vergelijken. Stel uzelf daarbij de volgende vragen:
  • Op welke leeftijd kunt u stoppen met werken?
  • Hoe wordt uw pensioen aangepast? Volgt dit de prijs- of loonontwikkeling?
  • Heeft u individuele keuzemogelijkheden?
  • Hoe is uw nabestaandenpensioen geregeld?
  • Loopt u een beleggingsrisico?
  • Werken toekomstige salarisstijgingen na waardeoverdracht door in uw 'oude' pensioen?

Dan blijft u er wel recht op houden. Alleen is uw pensioen dan niet onder één dak geregeld. U krijgt straks van meerdere pensioenfondsen pensioen uitgekeerd.

Uw pensioen meenemen naar ABP regelt u zo:

Stap 1. Offerte aanvragen

U vraagt waardeoverdracht bij ons aan via MijnABP. Wij vragen de offerte aan bij uw oude pensioenuitvoerder.

Stap 2. Offerte accepteren

U ontvangt de offerte per post. Daarin leest u precies wat waardeoverdracht betekent voor uw pensioen bij ABP.

Stap 3. Waardeoverdracht verwerken

Als u akkoord gaat, dan regelt ABP de waardeoverdracht met uw vorige pensioenuitvoerder. Goed om te weten: de offerte is 2 maanden geldig. Gaat u akkoord? Dien uw verzoek dan binnen 2 maanden na het ontvangen van de offerte in bij ABP. U hoeft niets meer te doen en ontvangt een bericht zodra de overdracht verwerkt is.

Vanaf 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels voor kleine pensioenen.
Heeft u een pensioen (tussen de € 2 en € 503,24 bruto per jaar)? Dan draagt het pensioenfonds dit pensioen mogelijk over naar ABP. Informeer bij uw vorige pensioenfonds wat dit voor u betekent.

Als u pensioen heeft opgebouwd in het buitenland, kunt u dit overdragen aan ABP. U wilt een verzoek tot internationale waardeoverdracht indienen? Download het formulier Modelvragenlijst Internationale Waardeoverdrachten (of de Engelse versie), vul het in en stuur het naar uw buitenlandse pensioenuitvoerder. Deze stuurt het vervolgens naar ABP:

ABP
Postbus 4830
6401 JM Heerlen

Wij kijken dan of aan de eisen voor internationale waardeoverdracht is voldaan.
Hulp nodig?