Waardeoverdracht naar ABP

Als u bij een andere pensioenuitvoerder pensioen heeft opgebouwd, kunt u dit meenemen naar ABP. Dit heet waardeoverdracht.

U kunt waardeoverdracht aanvragen in MijnABP. Lukt het u (nog) niet in te loggen in MijnABP? Neem dan contact op met onze klantenservice om waardeoverdracht aan te vragen. Een voorwaarde voor waardeoverdracht is dat de financiële situatie van ABP en de andere pensioenuitvoerder voldoende is. Bouwt u op dit moment geen pensioen of premievrij pensioen bij ons op? Dan kunt u geen waardeoverdracht aanvragen.

Op dit moment is ABP in onderdekking. De beleidsdekkingsgraad is onder de 100%. Dit betekent dat u wel waardeoverdracht kunt aanvragen, maar deze aanvraag pas in behandeling wordt genomen als de beleidsdekkingsgraad boven de 100% ligt.

Of waardeoverdracht een verstandige keuze is, hangt af van uw vorige pensioenregeling. En van uw persoonlijke situatie en uw wensen. ABP mag u hierin niet adviseren. Het is handig om uw oude en nieuwe pensioenregeling te vergelijken. Stel uzelf daarbij de volgende vragen:
  • Op welke leeftijd kunt u stoppen met werken?
  • Hoe wordt uw pensioen aangepast? Volgt dit de prijs- of loonontwikkeling?
  • Heeft u individuele keuzemogelijkheden?
  • Hoe is uw nabestaandenpensioen geregeld?
  • Loopt u een beleggingsrisico?
  • Werken toekomstige salarisstijgingen na waardeoverdracht door in uw 'oude' pensioen?

Dan blijft u er wel recht op houden. Alleen is uw pensioen dan niet onder één dak geregeld. U krijgt straks van meerdere pensioenfondsen pensioen uitgekeerd.

Uw pensioen meenemen naar ABP regelt u zo:

Stap 1. Offerte aanvragen

U vraagt waardeoverdracht bij ons aan via MijnABP. Wij vragen de offerte aan bij uw oude pensioenuitvoerder.

Stap 2. Offerte accepteren

U ontvangt de offerte per post. Daarin leest u precies wat waardeoverdracht betekent voor uw pensioen bij ABP.

Stap 3. Waardeoverdracht verwerken

Als u akkoord gaat, dan regelt ABP de waardeoverdracht met uw vorige pensioenuitvoerder. Goed om te weten: de offerte is 2 maanden geldig. Gaat u akkoord? Dien uw verzoek dan binnen 2 maanden na het ontvangen van de offerte in bij ABP. U hoeft niets meer te doen en ontvangt een bericht zodra de overdracht verwerkt is.

Vanaf 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels voor kleine pensioenen.
Heeft u een klein pensioen (tussen de € 2 en € 497,27 bruto per jaar)? Dan draagt het pensioenfonds dit kleine pensioen mogelijk over naar ABP. Informeer bij uw vorige pensioenfonds wat dit voor u betekent.

Als u pensioen heeft opgebouwd in het buitenland, kunt u dit overdragen aan ABP. U wilt een verzoek tot internationale waardeoverdracht indienen? Download het formulier Modelvragenlijst Internationale Waardeoverdrachten (of de Engelse versie), vul het in en stuur het naar uw buitenlandse pensioenuitvoerder. Deze stuurt het vervolgens naar ABP:

ABP
Postbus 4830
6401 JM Heerlen

Wij kijken dan of aan de eisen voor internationale waardeoverdracht is voldaan.
Hulp nodig?