Veelgestelde vragen over waardeoverdracht

Bouwt u bij ons pensioen op? Dan kunt u kiezen voor waardeoverdracht. Dit betekent dat u eerder opgebouwd pensioen bij een andere pensioenuitvoerder meeneemt naar ABP. In onderstaande vragen en antwoorden vindt u meer informatie over waardeoverdracht.

 

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit betekent dat u eerder opgebouwd pensioen bij een andere pensioenuitvoerder meeneemt naar ABP.

U vraagt waardeoverdracht aan via mijnwaardeoverdracht.nl. Mijnwaardeoverdracht.nl is een gezamenlijk initiatief vanuit de pensioensector. Hier kunt u direct een offerte laten maken én goedkeuren. Zo kunt u de waardeoverdracht al binnen een uur afronden. Uitleg over aanvragen van waardeoverdracht via Mijnwaardeoverdracht vindt u op onze website. 

Lukt het inloggen bij DigiD niet? Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg. Of kiijk dan op de website van DigiD voor meer informatie. Of neem contact op met de DigiD helpdesk via info@digid.nl of via 088 123 65 55 op werkdagen van 8 tot 22 uur.

Of waardeoverdracht voor u gunstig is, kunt u alleen zelf bepalen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen. U kunt via mijnwaardeoverdracht.nl uw oude en nieuwe pensioenregelingen vergelijken. Zo kunt u inschatten of waardeoverdracht voor u een goede keuze is. 

Ga voor meer informatie naar deze pagina

Zodra de waardeoverdracht is aangevraagd hoeft u niks meer te doen. U ontvangt vanzelf een offerte van ons zodra waardeoverdracht bij allebei de pensioenuitvoerders mogelijk is. Is de beleidsdekkingsgraad van beide pensioenuitvoerders 100% of meer? Dan ontvangt u van ons een offerte. In de offerte vindt u meer uitleg over de waardeoverdracht en wat u moet doen om de waardeoverdracht definitief aan te vragen.

Heeft u waardeoverdracht aangevraagd via mijnwaardeoverdracht.nl? Dan bevestigt u de aanvraag ook online. Dit doet u samen met uw partner, als u die heeft. 

 

Dit hangt af van de vorige pensioenuitvoerder. Dit is alleen mogelijk wanneer beide pensioenuitvoerders een beleidsdekkingsgraad van minimaal 100% hebben. Na ontvangst van de gegevens kan ABP pas een offerte maken. Ook als beide pensioenuitvoerders waardeoverdracht kunnen uitvoeren kan de hele aanvraag 3 tot 9 maanden duren.

Regelt u uw waardeoverdracht via mijnwaardeoverdracht.nl? Dan kunt u dit al regelen binnen een uur, als uw pensioenfondsen aangesloten zijn bij Mijnwaardeoverdracht. Als dit niet het geval is, duurt het langer. 

In uw offerte staat hoeveel het pensioen waard is bij uw vorige pensioenuitvoerder en bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Door uw oude en nieuwe pensioenregeling te vergelijken, kunt u inschatten of waardeoverdracht voor u een goede keuze is. Kijk hier voor meer informatie.

Een ontvangen offerte is wettelijk 2 maanden geldig. Dit kunnen wij niet voor u verlengen. Maar u kunt daarna altijd opnieuw een offerte aanvragen.

Wij hebben geen inzicht in de polissen die u heeft, wij zijn afhankelijk van uw vorige pensioenuitvoerder. Mist u een polis? Neem dan even contact op met uw oude pensioenuitvoerder zodat ze dit in orde kunnen maken. Op de offerte staan alle polisnummers vermeld waar wij rekening mee hebben gehouden.

Ja dit kan, hier gelden echter wel bepaalde voorwaardes voor.

Bouwde u al vóór 1-1-2015 pensioen op bij ABP?  Als een deelnemer voor 1-1-2015 pensioen is gaan opbouwen bij ABP mag de oude uitvoerder een verzoek tot waardeoverdracht afwijzen als dit niet binnen 6 maanden na indiensttreding is aangevraagd. Verzekeraars zoals Nationale Nederlanden en Zwitserleven maken hier gebruik van. De meeste pensioenfondsen en ook diverse verzekeraars werken wel mee aan waardeoverdracht als u voor 1-1-2015 al opbouwde. De deelnemer mag dit verzoek altijd indienen en ABP is dan afhankelijk van de medewerking van de vorige pensioenuitvoerder.

Bouwde u alleen na 1-1-2015 pensioen op bij ABP? Dan geldt er geen aanvraagtermijn.

Verzoeken voor een wo-uit van ABP naar uw nieuwe pensioenuitvoerder vraagt u altijd bij nieuwe pensioenuitvoerder aan.

Het is helaas niet mogelijk om een aanvraag te annuleren. Wel kunt u er na ontvangst van de offerte voor kiezen om de overdracht niet door te zetten. U hoeft dan verder niets meer te doen. Maar na goedkeuring van de offerte kunt u het verzoek niet meer intrekken.

Gaat het om een uitgaande waardeoverdracht (van ABP naar een andere pensioenuitvoerder)? Dan  moet u na ontvangst van de offerte deze intrekken bij de andere pensioenuitvoerder.

Dit kan 2 redenen hebben. Uw dienstverband is nog niet in onze pensioenadministratie geregistreerd. Zodra u van ons Pensioen 123 heeft ontvangen kunt u een verzoek indienen. Of u bouwt op dit moment niet meer actief pensioen bij ons op.

U regelt waardeoverdracht via mijnwaardeoverdracht.nl. Daar kunt u uw pensioenen vergelijken om te bepalen of waardeoverdracht gunstig is voor u. En u kunt de offerte ondertekenen als u voor waardeoverdracht kiest. Dit doet u samen met uw partner, als u die heeft. 

Neem contact met ons op als het niet lukt om waardeoverdracht te regelen. Wij helpen u graag.

Dan kunt u wel het pensioen van een ander pensioenfonds overdragen naar ABP. Maar u kunt niet het pensioen van ABP overdragen naar een ander pensioenfonds. Dit omdat u nog steeds bij ABP pensioen opbouwt. Indien u volledig bent ontslagen kunt u ook geen waardeoverdracht meer aanvragen.

We spreken van een klein pensioen bij aanspraken tussen de bruto € 2,00 en bruto € 594,89 Dit bedrag wordt elk jaar bijgesteld. De actuele bedragen vindt u altijd op onze website.

Een klein pensioen wordt automatisch overgedragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder waar u bent aangesloten. U hoeft hier zelf niet voor te doen.

ABP doet dit periodiek. Het kan dus even duren voordat uw klein pensioen is overgedragen. Zodra de overdrage is afgehandeld ontvangt u ons een brief met aanvullende informatie. De periode dat ABP dit naar verwachting gaat uitvoeren betreft augustus 2022 tot en met november 2022.

Nee de eis van de beleidsdekkingsgraad is niet van toepassing om de waardeoverdrachten van kleine pensioenen te kunnen uitvoeren.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!