• Contact

“Twee dagen weekend is echt te weinig”

Drie vriendinnen over de keerzijde van parttime werken

Parttime werken kost wat, maar het levert  ook iets op. Wat, dat is voor iedereen anders, zoals bij de vriendinnen Sara, Dian en Marjolein. “Eigenlijk leunen we nu alle drie een tijdje op de carrière van onze partners”, vindt Sara. “Alleen wel om een heel andere reden. Ik ga parttime werken omdat ik verder wil studeren, Dian wil meer tijd voor haar rol als moeder. En Marjolein is pas zzp’er geworden, omdat ze ook voor haar zieke vader wil zorgen.”

“We zijn vriendinnen geworden op de Pabo, zeven jaar geleden”, vertelt Dian. “Toen zeiden we al tegen elkaar dat we niet voltijd wilden werken. Alleen dachten we toen heel naïef dat we als parttimer gewoon meer tijd voor onszelf zouden hebben. Wisten wij veel dat het ook veel gevoelens losmaakt.”

Niet te lang
“Ik werk als intern begeleider op een basisschool”, vertelt Sara. “In de eerste jaren werkte ik fulltime. Ik kreeg veel energie uit het helpen van kinderen, ouders en leerkrachten met allerlei hulpvragen. Alleen de laatste jaren merk ik dat ik wel wat verdieping kan gebruiken. Ik wil meer kunnen. Dus volg ik nu de master Special Educational Needs (SEN). De studielast ligt best hoog, dus ik werk nu 24 uur per week. Als ik eerlijk ben, heb ik alleen de zaterdag echt voor mezelf. Stiekem zou ik wel minder willen werken, maar dan leun ik nóg meer op Roman, mijn vriend. Dat wil ik dus niet te lang doen. Ik wil graag financieel onafhankelijk zijn.”

Nu ik, dan hij
Dian is leerkracht op het VMBO en is sinds vier jaar moeder van twee. “Ik kreeg vijf jaar geleden lichamelijke klachten, waardoor ik direct moest beslissen of ik kinderen wilde. Nou, ik zei direct ja en dat heb ik geweten. Het werd namelijk een tweeling. Ik ben opgegroeid in een warm nest en wilde dat ook mijn kinderen geven. Omdat mijn vriend als piloot echt knotsgekke werkschema’s heeft, sta ik zelf wat minder voor de klas. Ik heb tijd nodig om het gezin lekker te laten draaien, zeg maar. Toch zit ik wel in tweestrijd want ik houd ook van die kinderen op mijn school. Dus ik heb samen met mijn vriend al een moment bepaald waarop hij minder gaat werken en ik weer meer. Dat is goed voor ons allebei en voor de kinderen.”

Mantelzorgen
Marjolein werkt sinds een jaar als freelance onderwijskundige. Ze geeft advies en helpt bij de invoering van e-learning in het onderwijs. “Twee dagen weekend is voor mij echt te weinig. Ik heb tijd nodig voor mezelf, voor mijn vriendinnen en voor mijn zieke vader. Daarom ben ik gaan zzp’en, zodat ik mijn leven helemaal zelf kan inrichten. Het is spannend, maar het is het wel waard. Mijn vader woont alleen en heeft de ziekte van Parkinson. Dat kreeg hij drie jaar geleden, vlak nadat mijn moeder overleed. Door zijn ziekte kan hij eigenlijk steeds minder zelf in huis. Daarom ga ik dagelijks bij hem langs en ondersteun ik hem als mantelzorger, zodat hij daar zo lang kan blijven wonen. Veel van mijn klanten hebben er begrip voor, de meesten merken er niks van hoor.”

Praten over geld?
“We doen dit misschien om verschillende redenen. Maar één ding hebben we wel gemeen: we zijn alle drie soort van ‘bewust onbekwaam’ op gebied van geldzaken”, lacht Marjolein. “Dus op dat vlak steken we alle drie weleens de kop in het zand ja. Ik weet echt wel ongeveer wat er in of uit gaat, maar ik denk eigenlijk te weinig na over geld zolang het er is. Ik praat ook niet echt met mijn vriend over geldzaken. Maar goed, gelukkig heeft Sara net een e-learning over geldzaken gedaan, dus die is daar nu heel goed in”, lacht ze.

Investering in mezelf
“Ja, ik ben daarin echt een doorbijter”, vindt Sara zelf. “Ik heb zelfs een actieplan gemaakt en een huishoudboekje gedownload, dat houd ik braaf bij. Het geeft me rust. Het kwam doordat ik in mijn pensioenomgeving had gekeken. Ik was benieuwd hoeveel geld ik en mijn vriend krijgen later. Toen ik zag dat minder werken nu echt wel wat minder inkomen voor straks kan betekenen, besefte ik dat parttime werken ook een keerzijde heeft. Ik bedoel, de extra vrijheid en vrije tijd is lekker hoor maar ik wil later niet financieel afhankelijk zijn van mijn partner. Daarom ben ik stiekem ook wel blij dat ik straks klaar ben met mijn studie en weer fulltime aan de slag kan. Waarbij ik meteen iets kan doen met m’n nieuwe kennis. Dat half jaar minder verdienen nu en dus ook iets minder opbouwen voor straks, zie ik dan echt als een investering.”

Meer weten over parttime werken?
Heb jij ook het gevoel dat je wel een andere werk-zorg balans kunt gebruiken? Of ben je benieuwd of je later kunt leven zoals jij dat wilt, als jij nu minder gaat werken? Kijk dan eens hier