• Contact

Kinderen krijgen

Je geluk kan niet op. Je geld wel...


Het mooiste dat je kunt delen is een kindje van jullie samen. En of het nu gepland is of niet: het laatste dat je wilt is nadenken over de financiële gevolgen. Dus zit je lekker op die roze wolk, geniet er van! Zolang je maar af en toe met beide benen op de grond staat.

Want als je samen een kind deelt, deel je ook de zorgtaken. Jullie bepalen zelf hoe dat in balans is. Het gevaar is anders, dat één van jullie op de lange termijn ongelukkig wordt. Ga jij meer werken dan je partner? Dan zul je dus minder tijd met je kind doorbrengen. Gaat je partner meer werken? Dan haal jij veel plezier uit de tijd met je kind(eren). Maar wat doet dat met je carrière?

Het is dus geven en nemen. Misschien goed om samen te bespreken waar voor jullie de balans ligt. Want het spook van financiële afhankelijkheid ligt op de loer. Stel, jij gaat vanaf je 23e zo’n 24u per week werken zodat je voor de kinderen kunt zorgen. En jouw partner blijft tot aan het pensioen voltijd werken. Dan krijgt die later zo’n € 200.000 meer pensioen dan jij. Zolang je samen blijft, is het ‘eerlijk alles delen’. Maar wat als je ooit uit elkaar gaat? Of je partner wordt ziek of komt te overlijden? Kan jij dan leven zoals jij dat wilt, als je partner al die tijd de kostwinner was?


Geld. Geluk. Geregeld!

Wil je financieel zelfstandiger zijn of een gerust gevoel over jouw geldzaken? Op realitycheck.nl van ABP lees je hoe anderen het doen. Je vindt er ook een schat aan bespaartips en een handige e-learning die al meer dan 50.000 mensen volgden. Met een gratis financiële coach als dat nodig is. Handig, voor iedereen die op financieel gebied wat meer houvast zoekt.