• Contact

Parttime werken of een sabbatical

Wat doet dat met het geld van je leven?


Minder werken is meer tijd voor jezelf - of voor je gezin. Twijfel jij of je dan nog kunt leven zoals jij dat wilt? Maak eens een sommetje voor jezelf en steek je kop daarbij niet in het zand. We zijn snel geneigd te denken, dat komt wel goed met iets minder salaris. Maar je levert ook vakantiegeld, vrije dagen, pensioen, belastingvoordeel en toeslagen in. Al kan dat laatste ook voordelig uitpakken.   

Maak het sommetje daarom zo, dat je onderaan de streep financieel zelfstandig kunt zijn. Nu, maar ook later. En maak het een bewuste keuze, die je eens in de zoveel tijd met je partner bespreekt. Hieronder vind je een tool die je helpt bij het berekenen van de gevolgen van parttime werken, of eerder stoppen.

Een sabbatical nemen
Wie droomt er niet van een wereldreis? Of van een lange pauze om ‘fulltime’ te genieten van het leven? Loop jij rond met het idee om je werk op pauze te zetten? Dan is het natuurlijk fijn als je weet dat het ook kan. En is dit het juiste moment? Praat er ook eens over met een vriend of vriendin. Dat gesprek kan jouw gevoel en je verstand wat dichter bij elkaar brengen.

Ga je met een sabbatical? Vergeet dan niet je werkgever te vragen wat jouw (onbetaalde) verlof betekent voor je pensioenopbouw. Dan kun je daarna je agenda leegmaken. Bereken het effect op later alvast in MijnABP.

Overzicht en Inzicht

Hoe kan je over de toekomst dromen, als je niet weet wat je dan hebt? Wil jij weten of je later kunt leven zoals jij dat wilt, als je minder gaat werken? In MijnABP kan je zelf aan de knoppen draaien van je toekomst. Overzicht en Inzicht geeft je de cijfers over je inkomsten én uitgaven van straks. Ook met de gegevens van je partner, als we je die met ons wilt delen. Handig toch?