Wij kunnen uw pensioen in 1 keer betalen (afkopen)

U kunt uw pensioen niet in 1 keer laten betalen, aan iemand anders overdragen, er afstand van doen of als onderpand gebruiken. In bepaalde situaties kunnen wij uw hele pensioen wel in 1 keer betalen. Dat noemen we afkopen.

Download het pensioenreglement

question-step-a932288f2f
Waarover wilt u meer weten?
final-step-3ae9b641af

Wanneer mogen wij pensioen in een keer betalen?

Is uw bruto pensioen hoger dan € 2 maar lager dan € 592,51 per jaar (2024)?  Dan mogen wij uw hele pensioen in 1 keer aan u betalen. Op de volgende momenten zullen wij pensioen in 1 keer betalen:

  • Als u overlijdt.
    We betalen dan het nabestaandenpensioen in een keer aan uw nabestaanden.
  • Als u uw AOW-leeftijd bereikt.
    Wij stellen dan aan u voor om uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen in één keer aan u uit te betalen. Als u ons laat weten dat u uw pensioen in één keer wilt ontvangen, dan betalen wij dit in één keer aan u uit. Als u hier niet mee instemt, betalen wij uw pensioen levenslang elke maand.

Let op!

  • Betalen wij uw pensioen in 1 keer? Dan moeten we hiervan belasting af halen. Hoeveel dit is, staat in de wet. 
  • Hebben wij uw pensioen in 1 keer betaald? Dan krijgen u en uw nabestaanden daarna geen pensioen meer van ons.
  • Is uw pensioen maximaal € 2 bruto per jaar? En is uw deelname aan onze pensioenregeling  vóór 1 januari 2019 gestopt? Dan betalen wij uw pensioen in 1 keer. U krijgt hierover een brief van ons. Daarin staat wat u moet doen. Reageert u niet op die brief, dan vervalt uw pensioen.
  • Stopt uw deelname aan onze pensioenregeling op of na 1 januari 2019? Dan vervalt uw pensioen van maximaal € 2 bruto per jaar. Dat is wettelijk verplicht.
final-step-a0283d77d0

Hoe berekenen wij hoeveel we betalen?

Afkoopvoet
De afkoopwaarde berekenen wij op basis van de afkoopvoet. Uw leeftijd (in jaren en dagen) bepaalt de afkoopvoet voor uw ouderdomspensioen.

Bij het nabestaandenpensioen bepaalt de leeftijd van uw partner (in jaren en dagen) op het moment dat u overlijdt de afkoopvoet die we gebruiken. In Bijlage 1 Tabellenboek ziet u hoe we dat doen.

De afkoopwaarde berekenen we als volgt:
Waarde ouderdomspensioen x afkoopvoet ouderdomspensioen
Waarde partnerpensioen x afkoopvoet partnerpensioen
Waarde wezenpensioen x afkoopvoet wezenpensioen

Heeft u pensioen bij ABP opgebouwd vóór 1 januari 1996?
Dan houden wij bij het berekenen van de afkoopwaarde rekening met eventuele aanvullingen of kortingen op uw pensioen. Die aanvullingen en kortingen houden verband met de omrekening van uw pensioen dat u vóór 1 januari 1996 hebt opgebouwd. In overgangsbepalingen K1K2 en K3 bij dit pensioenreglement staat in welke gevallen en tot welke bedragen wij een aanvulling verlenen of een korting toepassen.