Koppel op bankje met rollator

Anw-compensatie is per 1 mei 2018 vervallen

Per 1 mei 2018 is Anw-compensatie van ABP vervallen. De Anw-compensatie is een aanvulling op het nabestaandenpensioen voor uw partner tot aan zijn/haar AOW-leeftijd en is maximaal 75% van de Anw-uitkering van de SVB. Bouwde u op 1 mei 2018 pensioen op? Of was u toen al met pensioen? En was uw partner jonger dan de AOW-leeftijd en had hij/zij geen of beperkt recht op Anw van de overheid? Dan had uw partner mogelijk recht op Anw-compensatie van ABP. Vanaf 1 mei 2018 komt uw partner niet meer in aanmerking voor Anw-compensatie van ABP. Deze wijziging geldt niet voor nabestaanden die Anw-compensatie ontvangen. Zij blijven hun uitkering ontvangen volgens de oude voorwaarden.

Wat kunt u zelf regelen voor uw partner?

Als u dat nodig vindt, kunt u zelf iets regelen voor uw partner als aanvulling op het nabestaandenpensioen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of nabestaandenverzekering. Bij ABP zijn hier geen mogelijkheden voor, mogelijk heeft uw werkgever wel een collectieve oplossing. Verzekeringsmaatschappijen bieden wel oplossingen. Of een aanvullende verzekering nodig is, bepaalt u zelf. Dat is mede afhankelijk van de financiële situatie van uw partner na uw overlijden.

Heeft u diensttijd vóór 1996? Dan komt uw partner mogelijk in aanmerking voor een aanvulling op zijn of haar nabestaandenpensioen. Overweegt u een aanvullende verzekering tegen het wegvallen van de Anw-compensatie? Dan kunt u rekening houden met deze aanvulling als u aan de voorwaarden voldoet. Meer over deze aanvulling leest u onder het kopje ‘aanvulling nabestaandenpensioen’.

Uitzonderingsregeling

Er is een uitzondering voor mensen die voor 1 mei 2018 ongeneeslijk ziek waren en zich daardoor vóór 1 mei 2018 niet konden verzekeren. Ook zijn er door ABP bepaalde uitzonderingsituaties voor mensen die zich om een andere reden niet vóór 1 mei 2018 konden verzekeren. 

Deze regeling is voor deelnemers die op 1 mei 2018 al pensioen opbouwden of toen al pensioen van ABP ontvingen. 

Bent u ná 1 mei 2018 gestart met pensioen opbouwen bij ABP? Dan had u geen recht op Anw-compensatie en komt u daarom niet in aanmerking voor de Anw-uitzonderingsregeling. 

Meer over deze regeling leest u hieronder bij het kopje ‘uitzonderingsregeling’.

Vindt u op deze site niet het antwoord op uw vraag? Neem dan contact met ons op via 045 579 60 70. U kunt ons natuurlijk ook mailen óf stel u vraag via de chat.