foto: www.philipdriessen.com - ABP

Anw-compensatie vervalt met ingang van 2018

23 oktober 2017

De pensioenregeling van ABP wordt vanaf 2018 op een aantal punten aangepast. Deze aanpassingen zorgen aan de ene kant voor een verbetering van bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen. Aan de andere kant komt de Anw-compensatie te vervallen. Wat betekent dat en wat kunt u doen?

Wat is een Anw-compensatie?

Als u overlijdt kunnen uw partner en/of kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Ontvangt uw partner nog geen AOW? En ontvangt uw partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. We noemen dat een Anw-compensatie.

Anw-compensatie vervalt

Vanaf 1 januari vervalt deze Anw-compensatie. Als u na 31 december 2017 overlijdt, heeft uw partner geen recht meer op deze compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw partner, afhankelijk van hoe lang u al pensioen opbouwt bij ABP. Bestaande Anw-compensaties blijven doorlopen volgens de oude voorwaarden.

Meer over Anw-compensatie leest u op onze site.

Wat kunt u doen?

Op dit moment zijn werkgeversorganisaties in gesprek over een mogelijke oplossing voor het vervallen van de Anw-compensatie. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er een oplossing komt. Met vragen kunt u bij uw werkgever terecht. U kunt ook zelf een individuele verzekering afsluiten. Hiermee kunt u het vervallen van deze compensatie voor uw partner vanaf 2018 verzekeren.

Wat betekent het?

De Anw-compensatie kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand. In MijnABP kunt u zien wat de maximale hoogte van de huidige Anw-compensatie voor uw partner kan zijn.

Lees ook

Wijzigingen pensioenregeling 2018