Waarom u naar pensioen moet vragen bij een sollicitatie

En welke vragen zijn daarbij belangrijk?
7 november 2023

Spannend, een sollicitatiegesprek. U bent voorbereid op de vragen die gaan komen. U heeft vast zelf ook vragen. Vergeet dan niet naar uw nieuwe pensioenregeling te vragen. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Iets waar we extra aandacht aan schenken tijdens de Pensioen3daagse deze week. Wij helpen u graag met het voorbereiden van vragen over de pensioenregeling bij uw nieuwe werkgever. 

Wat is goed om te weten?

Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Dus als u van baan verandert, check dan of er ook wat verandert aan uw pensioen. 

Pensioen bij uw oude en uw nieuwe werkgever

Als u vertrekt bij uw werkgever, stopt u met pensioen opbouwen. Het pensioen dat u heeft opgebouwd bent u niet kwijt. Dat blijf staan bij uw oude pensioenfonds. Als u daarna een nieuwe baan krijgt, kunnen er 2 dingen gebeuren:

 

 1. U blijft pensioen opbouwen bij hetzelfde pensioenfonds.
  Bijvoorbeeld als uw oude én uw nieuwe werkgever in dezelfde branche zijn aangesloten bij hetzelfde fonds. Vaak verandert er dan niets aan uw pensioen

 2. U gaat via uw nieuwe werkgever pensioen opbouwen bij een nieuw pensioenfonds of bij een verzekeraar.
  U krijgt een brief van die nieuwe organisatie over wat er voor u geregeld is. Hieronder leest u wat dan de aandachtspunten kunnen zijn.

Vragen die u kunt stellen

 • Hoe is het nabestaandenpensioen geregeld?
  Nabestaandenpensioen is een uitkering voor uw partner als u komt te overlijden. Andere fondsen noemen het ook wel partnerpensioen. Bouwt u een kapitaal op voor uw partner of is er sprake van een verzekering? Als het een verzekering is, vervalt de uitkering als u uit dienst of met pensioen gaat. (Hier leest u hoe het bij ons fonds is geregeld).

  Woont u samen? Of bent u in het buitenland getrouwd? Vergeet dan niet om uw partner aan te melden bij uw nieuwe fonds. Als u in Nederland bent getrouwd, hoeft u niets te doen. 
 • Hoeveel pensioen bouwt u elk jaar op?
  Dat hangt af van hoeveel premie u en uw werkgever elke maand betalen. Maar het hangt ook af van het drempelbedrag (franchise) en het opbouwpercentage. Over het algemeen geldt: hoe hoger de premie, hoe lager het drempelbedrag en hoe hoger het opbouwpercentage, des te meer pensioen bouwt u op. (Hier leest u meer over uw pensioenopbouw). 
 • Hoe staat het pensioenfonds er financieel voor? 
  Dat ziet u aan de dekkingsgraad. Dat is een %. Hoe hoger het % van de dekkingsgraad, des te beter is de financiële positie. (Hier staat onze dekkingsgraad).

Onderzoek Pensioenfederatie

De Pensioenfederatie heeft uitgezocht hoeveel mensen in sollicitatiegesprekken vragen naar de pensioenregeling. Het blijkt dat 68% van de mensen die reageren op een vacature dat niet doen. “Het is een hardnekkig verschijnsel dat mensen vaak pas heel laat over hun pensioen gaan nadenken”, concludeert Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie. “Dat zien we graag anders, want een goed geregeld pensioen kan veel verschil maken in uw leven straks.”

Pensioen3Daagse

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in Geldzaken om meer aandacht te vragen voor uw pensioen. Dit jaar vindt het plaats van 7 tot en met 9 november. Maar pensioen is het hele jaar door belangrijk. Kijk wat u kunt doen voor uw pensioen.