• Contact

Pensioen in het buitenland

U woont in het buitenland. Of u denkt erover na om met pensioen te gaan in het buitenland. Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

U verhuist in of naar het buitenland

Geef dan uw nieuwe adres aan ons door. En verander ook uw adres in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Indien u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geeft u uw adresgegevens door aan uw gemeente. 

U geeft wijzigingen zelf aan ons door

Verandert uw situatie? Bijvoorbeeld omdat u verhuist in of naar het buitenland, u gaat samenwonen met uw partner of een nieuw rekeningnummer krijgt? Dan krijgen wij deze gegevens niet automatisch door van uw buitenlandse gemeente. Zorg ervoor dat uw gegevens actueel blijven. De volgende zaken geeft u via MijnABP zelf aan ons door: 

Wijzig uw buitenlandse non-SEPA rekeningnummer in 3 stappen

Heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kunt u niet inloggen met DigiD om uw non-SEPA rekeningnummer zelf te wijzigen. U geeft uw nieuwe non-SEPA rekeningnummer in 3 stappen aan ons door:

Volg deze 3 stappen

1

Download het formulier

Download het formulier 'Wijzigen non-SEPA rekeningnummer'.

2

Vul het formulier in. Doe dit samen met uw bank

Op het formulier is uitgelegd hoe u het invult. Er staat ook uitleg in het Engels.

3

Stuur het ingevulde formulier en de overige documenten naar ons op

Stuur met het ingevulde formulier ook een recent bankafschrift of ongeldig gemaakte cheque mee. U stuurt de documenten op via e-mail (gratis) of per post:

ABP Pensioenen 
Postbus 4804 
6401 JL Heerlen
The Netherlands (met postzegel)

Op welk rekeningnummer komt mijn pensioen

Als u in het buitenland woont, kunt u op verschillende rekeningen uw pensioen krijgen.
 

  • U laat uw pensioen op uw Nederlandse bankrekening betalen.
  • U laat uw pensioen op uw buitenlandse bankrekening betalen. U krijgt uw pensioen dan elke maand. Is het een non-SEPA rekeningnummer? Dan rekent uw bank u hier extra kosten voor. Ook kunt u uw pensioen 1 keer per jaar krijgen. Wij maken uw pensioen dan in de maand mei over. Neem hiervoor contact met ons op.

Loonheffingskorting en belasting in het buitenland

U kunt niet altijd gebruik maken van loonheffingskorting op uw pensioen. Dat hangt af van het land waarin u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.

U betaalt misschien in 2 landen belasting over uw pensioen

Dat is niet nodig. Want u hoeft maar in 1 land belasting te betalen over uw inkomen. U kunt daarom vragen om vrijstelling. U hoeft dan géén loonheffing te betalen op uw pensioen in Nederland.

Vrijstelling loonheffing aanvragen
U vraagt vrijstelling zelf aan bij de Belastingdienst. Neem voor meer informatie contact op met de BelastingTelefoon Buitenland: +31 55 538 53 85.

Stuur het formulier 'Bewijs van in leven zijn' naar ons terug

Bent u met pensioen in het buitenland? Dan vragen wij u elk jaar om een bewijs dat u nog leeft. Dat heet een levensbewijs. U krijgt dit formulier, omdat we van buitenlandse gemeenten géén bericht krijgen wanneer u overlijdt. Krijgt u AOW of Anw? Dan krijgt u dit formulier niet van ons, maar van de Sociale Verzekeringsbank. Er is naast het formulier dat u per post krijgt ook de mogelijkheid om uw 'Bewijs van in leven' via een app op uw smartphone toe te sturen. Als u de app gebruikt, dan hoeft u de papieren versie niet meer in te vullen.

U laat het 'Bewijs van in leven zijn' invullen én ondertekenen door:

  • de Nederlandse ambassade, of
  • het consulaat, of 
  • de gemeente waar u woont, of
  • een rechter of een notaris.

U stuurt het 'Bewijs van in leven zijn' op via e-mail (gratis) of per post naar ons adres.

Stuurt u geen 'Bewijs van in leven zijn' op?

Dan stoppen wij uw pensioen. Is uw pensioen gestopt en stuurt u alsnog het levensbewijs op? Dan betalen wij uw uitkering weer uit en krijgt u ook een nabetaling over de periode waarin de uitkering niet is uitbetaald.

Recht op medische zorg op kosten van Nederland

Woont u in een van deze verdragslanden en krijgt u pensioen uit Nederland? Dan heeft u misschien recht op medische zorg op kosten van Nederland. Meer informatie over de regeling voor gepensioneerden in het buitenland leest u op de website van het CAK.

Veilig inloggen met DigiD of eIDAS

Wanneer u al een DigiD heeft, gebruikt u deze om in te loggen in het buitenland. Wanneer u geen DigiD heeft, kunt u 2 dingen doen. U moet dan wel een Nederlandse nationaliteit hebben. Of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische ruimte.

Uw BSN aanvragen in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u een BSN aanvragen. Hoe u dit doet, hangt af van uw situatie. U kunt zich inschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Soms kunt u er ook een krijgen van een andere (overheids)instantie, zoals de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kijkt u op de pagina van de Rijksoverheid.

final-step-321bc2d1e4

Heeft u een vraag?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 045 579 62 55. U kunt ons natuurlijk ook mailen. Of stel uw vraag via de chat. We helpen u graag!