Kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan op de manier die u het prettigst vindt: bel, mail of chat met ons. Een brief sturen kan uiteraard ook. 

Heeft u vragen over 'samenvallende diensttijd'? Ga dan naar de veelgestelde vragen over samenvallende diensttijd.

Bent u het ergens niet mee eens?

Neem dan ook zeker contact met ons op. Misschien kunnen wij het samen oplossen. Als dat niet lukt, dan kunt u een klacht of een bezwaar indienen.

Mogelijke gevolgen van een aanvulling of nabetaling

Een aanvulling samenvallende diensttijd, een nabetaling en wettelijke rente hebben mogelijk nadelige financiële gevolgen voor uw toeslagen en belastingen. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. In sommige gevallen kunt u zelf iets doen. Om u te helpen zetten wij de belangrijke punten hieronder voor u op een rij.

1 Mogelijk moet u toeslagen terugbetalen of vervallen deze

Misschien krijgt u huurtoeslag, zorgtoeslag of een uitkering. Dan kan het zijn dat die te hoog zijn vastgesteld. De Belastingdienst kan geld terugvragen. Mogelijk vervalt uw toeslag helemaal. Dit geldt ook voor uitkeringen die u misschien krijgt. Op deze pagina leest u meer over de gevolgen.

 

2 Mogelijk krijgt u een hogere aanslag Inkomstenbelasting

Ook kan het zijn dat u een (hogere) aanslag Inkomstenbelasting krijgt. De middelingsregeling van de Belastingdienst kan u helpen. Lees verder voor meer informatie over de gevolgen en wat u kunt doen.

 

3 Mogelijk wordt uw eigen bijdrage aan het CAK hoger

Woont uw partner in een kliniek of verpleeghuis? Dan kan het zijn dat u over 2 jaar meer gaat betalen. Dit is omdat het CAK naar het totale inkomen (en vermogen) van u en uw partner samen, van 2 jaar daarvoor kijkt. Gelukkig is dit in veel gevallen te voorkomen. Bekijk de voorwaarden op de site van het CAK.

ABP betaalt wettelijke rente over de nabetaling samenvallende diensttijd.

 

De uitkering wettelijke rente is een netto-uitkering

Dit betekent dat u er geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen.

 

Nu geen gevolgen voor toeslagen

De uitkering wettelijke rente heeft nú geen gevolgen voor bijvoorbeeld uw huurtoeslag, zorgtoeslag of andere toeslagen.

 

Vanaf volgend jaar mogelijk wél gevolgen voor toeslagen

De uitkering kan effect hebben op de hoogte van uw vermogen per 1 januari 2022. Als uw vermogen dan boven de maximale vermogensgrens uitkomt, kan uw recht op toeslagen vanaf 2022 vervallen. Voor de gevolgen voor de toeslagen kunt u bellen met de BelastingTelefoon 0800 0543 (gratis).

 

Gevolgen voor de inkomstenbelasting box 3 (vermogensbelasting)

Dit hangt af van of u eigen vermogen heeft. Als u met de uitkering boven de maximale vermogensgrens (het heffingsvrij vermogen) komt, betaalt u belasting over dat deel. Wilt u weten welk bedrag is vrijgesteld van belasting? Kijk dan op belastingdienst.nl of bel met de BelastingTelefoon.

Als u een aanvraag voor de aanvulling naar ons heeft gestuurd, wacht u misschien nog op antwoord. Vervelend dat dit langer duurt dan u gewend bent van ons. Het duurt allemaal wat langer omdat wij heel aanvragen krijgen. Hieronder leest u wanneer u een brief van ons krijgt:

  • U stuurde voor 1 augustus 2021 een aanvraag, dan krijgt u uiterlijk 1 september 2021 een bericht van ons.