• Contact

Trouwen of Samenwonen

Hoe verdelen jullie het geld van je leven?


Liefde is een feestje. En als jij iemand hebt gevonden waar je je leven mee wilt delen, bekijk je het leven soms door een roze bril. Dan denk je niet aan geldzaken, toch? Doe ’t wel. Daar word je nóg gelukkiger van.

Ga daarom af en toe met elkaar praten over het geld van je leven. Daar heb je geen theezakjes of gesprekskaartjes voor nodig. Gewoon een goed gesprek over nu en later. Over het grote plaatje. Zoals meer of minder werken. Of waar de werk/zorg balans ligt als er kinderen komen.

Praat ook samen over het geld van nu. Geeft de een bijvoorbeeld geld uit als water en de ander niet? Hoe zorg je dan dat je spaarrekening gevuld wordt en blijft? Stoppen jullie allebei een vast percentage van je inkomen op de gezamenlijke rekening? Of zien jullie het wel…

Samen leven, samen delen – maar hoe dan?
Hebben jullie een samenlevingscontract? Het kan handig zijn om allerlei zaken vast te leggen in het voorwoord. Zonder notarieel geneuzel beschrijf je in je eigen woorden welke afspraken jullie hebben. Bijvoorbeeld over welk deel van je inkomen van jullie samen is en of je recht hebt op elkaars pensioen. Ben je getrouwd? Sinds 2018 is niet automatisch meer alles van jullie samen. Misschien een beetje awkward, maar houd dus bij wat van wie is, en vul dat lijstje regelmatig aan.

Uit liefde voor je partner
Over samen delen gesproken: ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is je partner automatisch aangemeld bij jouw pensioenfonds. Niks op papier? Wat is er dan mooier dan dat jij je partner aanmeldt bij ABP. Een liefdevol gebaar, toch? Je kunt het regelen in de pensioenapp van ABP. Je kunt altijd even checken hoeveel jouw partner later aan ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen krijgt. 

 

Pssst! We moeten praten…

Of je nu alleen, of samen door het leven gaat: praat af en toe eens met iemand over je toekomst. Hoe jij dan het liefst wilt leven en vooral… wat daar voor nodig is. Inspiratie nodig? Bekijk hier de video’s.