• Contact

"Dáár zijn we nog niet!"

Hoe open ben jij over geld in jullie relatie?

Robin en Lies zijn nu een jaar samen, en hoewel hun relatie in veel opzichten hartstikke goed gaat, is er één onderwerp waar Robin nog steeds moeite mee heeft: geld. Hij groeide op in een gezin waar financiële zaken nooit openlijk werden besproken. Lies daarentegen is opgevoed met het idee dat je eerlijk moet zijn over alles, inclusief geld. Ze heeft al een paar keer geprobeerd het onderwerp aan te snijden, maar Robin klapt steeds dicht. "Daar zijn we nog niet," zegt hij dan.

De spanning rondom geldzaken begint hun relatie te beïnvloeden. “Ik voel me buitengesloten en ik twijfel soms aan onze toekomst samen”, vertelt Lies. “Ik begrijp wel dat Robin het moeilijk vindt, maar ik maak me zorgen. We willen beiden plannen maken voor een gezamenlijke toekomst, een huis kopen, misschien zelfs kinderen. Maar hoe kun je een toekomst opbouwen als je niet eens weet of je partner hetzelfde financiële plaatje voor ogen heeft?”

Wegsneaken uit de workshop
De weerstand van Robin om over geld te praten leidt soms tot komische situaties. Zo besloot Lies op een dag Robin te verrassen met een workshop 'Gezonde Financiën voor Koppels'. “Robin dacht dat we naar een kookworkshop gingen”, vertelt ze. “Hij had zich verheugd op het leren maken van pasta. Toen de instructeur begon te praten over budgetteren, schoot hij in de stress. Hij deed toen net of hij naar de wc ging. Ik had het in de gaten en liep hem achterna. Op de gang heb ik met hem gepraat en is hij wel teruggekomen. Uiteindelijk zat Robin de hele sessie met een rood hoofd, maar hij moest ook wel lachen om de situatie.”

Dobbelsteen
“Ik wil heel graag open zijn over wat ik verdien, ik weet zelf ook niet zo goed wat me tegenhoudt. Want ik wil graag alles met Lies delen”, vertelt Robin. “Dat heeft tijd nodig. Van thuis uit heb ik meegekregen dat je daar niet over praat. Het is wel een dingetje tussen mij en Lies, ze probeert van alles. Toen we onze vakantie aan het plannen waren, stelde ze voor om een spreadsheet te maken met alle kosten. Dat zag ik niet zitten, ik ging nog liever random bepalen wat we gaan uitgeven. Alleen toen pakte Lies een dobbelsteen. Ze stelde voor bij elke zes honderd euro extra in ons budget te doen. Je wilt niet weten hoe vaak ik toen een zes gooide, achter elkaar! Lies had de tranen in haar ogen van het lachen.”

Vertrouwen
“Hoe we dit gaan oplossen, weet ik niet”, zegt Lies. “Ik ben een alles-of-niets-type. Dus ik geef ook alles als het goed voelt in een relatie. Ik deel alles. Ik moet accepteren dat Robin daar nog niet is, maar het is wel moeilijk. We moeten over geldzaken praten, want het voelt soms alsof hij me nog niet helemaal vertrouwt. En aan de andere kant voel ik dat ik met hem oud wil worden. Dus ik moet geduld hebben en geloven in de liefde.”

Heb jij of jouw partner ook last van weerstand, als het over geldzaken gaat? Hier vind je een aantal handige gesprekstips

Wil jij samen met je partner wat wijzer worden over jullie geldzaken, op een leuke manier? Volg dan net als 50.000 anderen onze gratis e-learning op realitycheck.nl
Je krijgt nadien als dat nodig is ook een gratis financiële coach als je pensioen opbouwt bij ABP.