Niet gelijk gaan...

...voor de eerste de beste baan

Studie klaar, werken maar! Aan het begin van je carrière zit je vol met energie en ambitie. Met zoveel kansen op de arbeidsmarkt, hoe bepaal je nu welke baan bij jou past? Ga je voor het salaris, wil je social impact maken of juist balans in je privéleven? Michel ging de mist in met zijn eerste keuze op verstand, en besloot daarna toch zijn hart te volgen.

“Ik heb 6 jaar informatica gestudeerd”, vertelt Michel (27). “Nog voor ik mijn diploma kreeg, had ik al drie aanbiedingen op zak. Allemaal goedbetaalde banen, mijn profiel was erg gewild. Ik koos voor het geld en ging bij een Italiaans IT-bedrijf werken als cloud service analist. Maar eerlijk gezegd wist ik helemaal nog niet precies wat ik zelf wilde. Ik reageerde op een vraag uit de markt, als het ware. Dat was een vergissing. Want na een half jaar werd het gevoel steeds sterker dat ik er helemaal geen energie uit haalde. Ik miste de menselijke kant, het was allemaal zo nuchter. Het duurde even voor ik wist wat ik moest doen. Toen ik een oud-docent van me toevallig langs zag fietsen, herinnerde ik me een uitspraak van hem die me aan het denken zette.”

Vriendin vergeten
“Michel, jij gaat nog eens bij de politie werken, met jouw gevoel voor rechtvaardigheid en het beschermen van gebruikers, had hij gezegd. Het duurde niet lang of ik zat aan tafel in Driebergen, bij een team dat zich bezighield met het onderzoeken en neutraliseren van cyberdreigingen. Ik was na het gesprek zó in de ban van de baan, dat ik die avond vergat mijn vriendin op te halen van het vliegveld.”

Gevoel of verstand
“Ze heeft het me niet kwalijk genomen en is blij dat ik nu een baan heb waar mijn hart ligt. Dat ik doe, wat me blij maakt. En het verdient ook prima! Ik kan het iedereen aanraden om niet te snel te kiezen voor een baan, maar eerst eens goed te kijken naar je kernwaarden. En te luisteren naar je gevoel, je verstand volgt dan vanzelf.”

Met deze 5 tips vind jij ook de baan waar je blij van wordt!

  1. Ken je passie en talenten: Neem de tijd om te ontdekken waar je echt gepassioneerd over bent en waar je natuurlijke talenten liggen. Je eerste baan hoeft niet per se je droombaan te zijn, maar het is belangrijk dat het aansluit bij je interesses en vaardigheden.
  2. Wees kritisch in je zoektocht: Laat je niet verleiden door het eerste aanbod dat op je pad komt. Zelf een baan vinden levert vaak een betere keuze op, dan iets accepteren dat jou wordt aangeboden.
  3. Stel vragen tijdens sollicitatiegesprekken: Een sollicitatiegesprek is vooral bedoeld om het bedrijf te leren kennen. Stel voldoende vragen over de bedrijfscultuur, de impact op de samenleving en de groeimogelijkheden.
  4. Wees niet bang om van koers te veranderen: Als je toch merkt dat je baan niet goed past, om wat voor reden dan ook, wees dan niet bang om het roer om te gooien voor een baan waar je meer voldoening uit haalt.
  5. Luister naar je intuïtie: Soms kunnen alle feiten en cijfers in de wereld je niet vertellen of een baan de juiste keuze is. Luister naar je intuïtie en vertrouw op je gevoel. Als iets niet goed aanvoelt, is dat meestal een teken dat het niet de juiste weg is.

Naast salaris en vakantiegeld is ook pensioen een waardevolle arbeidsvoorwaarde. Je pensioen is meer dan een potje voor later. Want je beschermt jezelf ook tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Meer weten? Klik op de button hieronder.