Berekening hoogte pensioen

27 april 2022

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Theo vindt dat de hoogte van zijn pensioen niet klopt

ABP heeft het pensioen volgens Theo over verschillende periodes verkeerd berekend. Hij wil daarom dat ABP de juiste uitgangspunten gebruikt. En zijn pensioen verhoogt.

De situatie:
ABP en Theo verschillen van mening over de hoogte van zijn pensioen

ABP zegt dat de berekening van het pensioen klopt. Deze is in lijn met de ABP-wet. Theo vindt dat de gebruikte salarissen niet kloppen. Volgens hem zijn ook de periodes van werkloosheid en het aantal dienstjaren niet goed.

De beslissing:
De Commissie vindt dat ABP het verzoek niet in behandeling mag nemen

Want ABP is volgens de Commissie niet meer bevoegd om te beslissen over de periode voor 1996. Op 1 januari 1996 is ABP geprivatiseerd. Toen stopte de ABP-wet. Theo diende het verzoek na deze datum in. Daarom had ABP aan Theo moeten zeggen dat zij onbevoegd is over deze periode te beslissen. En daarom het verzoek niet meer in behandeling mag nemen. De Commissie laat weten dat de berekeningen van ABP wel kloppen. Ze legt ook uit waarom dit zo is.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.