ABP risicomanagement beleid
ABP heeft haar beleid rondom risicomanagement vastgelegd in haar integraal risicomanagementbeleid. Het doel van risicomanagement is een beheerste en integere bedrijfsvoering die bijdraagt aan het realiseren van de missie, visie en ambitie van het fonds. Een belangrijk onderdeel van risicomanagement is de risicotaxonomie, waarin ABP de door haar onderkende risico’s beschrijft. Daarnaast is in het beleid vastgelegd welke maatregelen worden genomen om deze risico’s te beheersen. Voor de risico’s in de risicotaxonomie heeft ABP een kwalitatieve risicobereidheid vastgesteld. Dit is de hoeveelheid risico die ABP bereid is te lopen in het nastreven van haar doelstellingen.
Duurzaamheidsrisico’s, ook ESG-risico’s genoemd, maken onderdeel uit van het integraal risicomanagementbeleid. Daarnaast neemt ABP duurzaamheidsrisico’s integraal mee in het beleggingsbeleid en beleggingsbeslissingen. Bij elke beleggingsbeslissing letten we niet alleen op rendement en duurzaamheidsprestaties maar ook op kosten en risico. De kernpunten van ons beleid voor duurzaamheid beschrijven we in het Duurzaam en Verantwoord Beleggingsbeleid (‘DVB-beleid’). Daarnaast verwachten we onze nader te bepalen risicobereidheid voor duurzaamheidsrisico’s te vertalen naar risicotolerantiegrenzen voor de beleggingen. Dit stelt ons in staat om de blootstelling naar duurzaamheidsrisico’s te meten, te beheersen en hierover te rapporteren op het niveau van de pensioenregeling.
SFDR en duurzaamheidsrisico’s
De SFDR art. 2(22) definieert duurzaamheidsrisico als “een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch (milieu), sociaal of governance gebied die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken”.
ABP beschouwt de duurzaamheidsrisico’s volgens de SFDR-definitie als ’outside-in’ duurzaamheidsrisico’s; het gaat over de impact van duurzaamheidsrisico’s op de waarde van de belegging. Daarnaast bestaan er ‘inside-out’ duurzaamheidsrisico’s; hierbij gaat het over de eventuele negatieve impact voor de samenleving en het milieu. Ook die zijn onderdeel van het integraal risicomanagementbeleid en nemen we mee in het beleggingsbeleid. In het PAI statement, zie elders op deze pagina, beschrijven we de ondernomen en geplande maatregelen om de belangrijkste ongunstige effecten te beperken.
Identificeren, beoordelen en monitoren van duurzaamheidsrisico’s
Als onderdeel van een beleggingsbeslissing wordt de materialiteit van duurzaamheidsrisico’s beoordeeld. Afhankelijk van de beleggingscategorieën kan de, momenteel kwalitatieve, beoordeling van de materialiteit van duurzaamheidsrisico’s verschillen. Als gevolg van de uitdagingen en beperkingen rondom data voor duurzaamheidsrisico’s is het nog niet mogelijk om voor alle duurzaamheidsrisico’s een kwantitatieve impact te bepalen. Inzicht in het effect van duurzaamheidsrisico’s zal na verloop van tijd toenemen naarmate er meer en betere data beschikbaar komen.
Indien de vermogensbeheerder een risico aanmerkt als materieel, dan wordt er gekeken of het risico past binnen de risicobereidheid ABP. Mogelijk zijn aanvullende beheersmaatregelen noodzakelijk of wordt er afgezien van de belegging. Voor illiquide beleggingen geldt tevens dat als onderdeel van het regulier beslissingsproces de analyse wordt beoordeeld door een aanvullende commissie voor daadwerkelijk wordt belegd.
Ook nadat belegd is worden duurzaamheidsrisico’s in de portefeuille regelmatig geëvalueerd en wordt er waar nodig bijgestuurd. Voor de beheersing van de risico’s wordt onder andere gebruik gemaakt van bestaande instrumenten zoals het stembeleid, maar ook uitsluiten en engagement. Dergelijk beleid wordt opgesteld door ABP en uitgevoerd door de vermogensbeheerder. Middels rapportages wordt ABP geïnformeerd.
Voor het monitoren van duurzaamheidsrisico’s gebruikt de vermogensbeheerder een raamwerk om tot een kwalitatieve inschatting van de mogelijke impact op het rendement te komen. Dit raamwerk maakt gebruik van de Materiality Map van de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) in combinatie met data van Sustainalytics over duurzaamheidsrisico’s voor landen. In de Materiality Map wordt voor duurzaamheidsrisico’s op het niveau van sectoren en industrieën een inschatting gemaakt of een risico wel of niet een mogelijke materiële impact kan hebben op de waarde van een bedrijf actief in die sector.
In het raamwerk zijn de duurzaamheidsrisico’s gegroepeerd in vijf ‘dimensies’. Elke dimensie meet minimaal vijf duurzaamheidsrisico’s. De onderstaande tabel toont de resultaten van de analyse op volgorde van materialiteit van de dimensies. Daarnaast delen we per dimensie drie voorbeelden van materiële risico’s.
Inzicht analyse duurzaamheidsrisico’s
| Dimensie
| Voorbeelden van risico’s
|
Milieu
| · Energiebeheer
· Afval & afvalwaterbeheer
· Broeikasgasemissies
|
|
Bedrijfsmodel & Innovatie
| · Productontwerp & levenscyclus management
· Toezicht op toeleveringsketen
· Veerkracht van het bedrijfsmodel
|
|
Sociaal Kapitaal
| · Gegevensbeveiliging
· Toegankelijkheid & betaalbaarheid
· Kwaliteit & veiligheid van producten
|
|
Menselijk Kapitaal
| · Veiligheid & gezondheid van medewerkers
· Betrokkenheid, diversiteit & inclusie van medewerkers
· Arbeidsomstandigheden
|
|
Leiderschap & Bestuur
| · Bedrijfsethiek en integriteit
· Inspelen op systemisch risico
· Anti mededingingsgedrag
|
|
Bovenstaande analyse is uitgevoerd op het niveau van sectoren, industrieën en landen. Binnen een sector, industrie of land kunnen de resultaten voor de risico’s per bedrijf uiteenlopen. Door de grote diversiteit en spreiding van onze beleggingen daalt de materialiteit van duurzaamheidsrisico’s in de totale portefeuille. We willen in de toekomst de inschatting van de materialiteit van duurzaamheidsrisico’s uitbreiden met bedrijfsspecifieke kenmerken, zodat we een nog beter beeld krijgen van onze blootstelling.
We integreren duurzaamheidsrisico’s op eenzelfde wijze voor onze twee pensioenregelingen. De bovenstaande uitleg moet gelezen worden als precontractuele informatie.