
Ons beleid 2020-2025
Daarom letten we bij elke beleggingsbeslissing op rendement, risico, kosten én de prestaties van deze beleggingen op het gebied van duurzaamheid. In het beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen (DVB) laten we zien wat die visie voor 2050 is, en welke ambitie we op basis daarvan voor 2030 hebben geformuleerd. Voor 2025 stellen we concrete doelen, een eerste stap op weg naar deze ambities en visie. We bouwen daarmee voort op het beleid dat we van 2015 tot 2020 gevoerd hebben. Bekijk de factsheet over ons beleid.
Ons beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen is vanaf 26 oktober aangescherpt (zie ons persbericht). Onderstaande 2 beleidsdocumenten geven nog de stand van zaken vóór die datum weer. We plaatsen binnenkort aangepaste versies.Voor de komende jaren zien we drie grote transities waar wij met ons beleggingsbeleid op inspelen. Deze transities zijn cruciaal voor het vermogen van bedrijven om langetermijnwaarde te creëren. De drie grote transities zijn:
- Klimaatverandering en de noodzaak van de transitie naar nieuwe energieopwekking en duurzame energiebronnen;
- Behoud van natuurlijke grondstoffen in verband met toenemende schaarste van grondstoffen en voedsel, en de noodzaak om anders om te gaan met natuurlijke hulpbronnen;
- De digitalisering van de samenleving, waarin een steeds grotere rol is weggelegd voor technologie.
In 2050 moet de wereldeconomie klimaatneutraal zijn. Daarbij is het van groot belang dat energie voor iedereen betaalbaar is. Daarom willen wij onze portefeuille in lijn brengen met de internationale afspraken van het Akkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord. Daarom zijn onze doelen tot 2025:
- 40% CO2-reductie van onze aandelenportefeuille ten opzichte van 2015;
- verkopen van onze beleggingen in producenten van fossiele energie (het merendeel voor eind maart 2023);
- Vaststellen van extra insluitingscriteria om bedrijven beter te beoordelen op het gebied van klimaat;
- € 15 miljard beleggen in duurzame en betaalbare energie, bijvoorbeeld door beleggingen in groene obligaties;
- Samen met Climate Action 100+ bijdragen aan het verbeteren van het klimaatbeleid van de bedrijven die het meeste invloed hebben op CO2-emissies via hun ketens en hun consumenten.
In 2022 publiceert ABP, in lijn met de verwachtingen in het Nederlandse Klimaatakkoord, klimaatdoelen voor 2030.
We meten de CO2-voetafdruk van onze beleggingen in aandelen, bedrijfsobligaties, vastgoed en private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven). Hier lichten we toe hoe we onze CO2-voetafdruk meten en voor aandelen daarop sturen.
ABP laat zien wat de risico’s en kansen van klimaatverandering zijn voor de beleggingsportefeuille volgens het raamwerk van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). De TCFD-rapportage is als bijlage opgenomen in ons Verslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen.Een klimaatneutrale wereldeconomie in 2050 betekent een omslag van een lineaire naar een circulaire economie. Dat is een economisch model zonder verspilling en met efficiënt (her)gebruik van grondstoffen die met respect voor mensenrechten worden gewonnen en gebruikt. We willen dat in 2030 efficiënte en sociaal verantwoorde grondstoffenketens bij bedrijven normaal zijn. Daarom zijn onze doelen voor 2025:
- Meer beleggen in bedrijven met circulaire businessmodellen en andere innovatieve oplossingen voor voedsel- en grondstoffenschaarste;
- Verdubbelen van het vastgoed in onze beleggingsportefeuille met een ‘green building certificaat’;
- Vaststellen van criteria om bedrijven te beoordelen op aantoonbaar efficiënter, duurzamer en meer sociaal verantwoord omgaan met natuurlijke hulpbronnen.
Voor 2050 moet digitalisering hebben geleid tot verantwoorde waardecreatie en oplossingen bieden voor duurzaamheidsproblemen. Bedrijven dragen verantwoordelijkheid voor hun manier van werken en voor hun producten of diensten. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de effecten daarvan op hun werknemers en klanten, op de maatschappij en/of het milieu. Daarom zijn onze doelen voor 2025:
- Bedrijven aansporen hun verantwoordelijkheid te nemen, door meer te beleggen in bedrijven die met hun producten en diensten bijdragen aan digitale, duurzame oplossingen;
- Vaststellen van criteria om te beoordelen of bedrijven digitale rechten van werknemers, consumenten en gebruikers respecteren.
In ons DVB-beleid staat ook dat we niet beleggen in staatsobligaties van landen waarvoor een bindend wapenembargo geldt van de Europese Unie of VN-Veiligheidsraad.
Belastingen dragen bij aan gezonde overheidsfinanciën en een stabiele samenleving, waarin maatschappelijke voorzieningen beschikbaar zijn en waarmee mensen zich verbonden voelen. Door verantwoordelijk met belastingen om te gaan, kan ABP een bijdrage leveren aan een leefbare wereld, waarin onze deelnemers kunnen genieten van hun pensioen. Hiertoe hebben wij een fiscaal beleid opgesteld, met tien fiscale beginselen.
Hoe gaat ABP om met belastingen?
- elk jaar over onze doelstellingen en activiteiten te rapporteren in ons gecertificeerde jaarverslag;
- regelmatig nieuwsberichten op deze website te plaatsen;
- in gesprek te gaan met deelnemers en maatschappelijke organisaties over onze beleggingen.
Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn over hoe duurzaamheidsfactoren zijn meegenomen in ons beleggingsbeleid. Daarmee voldoen we aan de informatiebepalingen uit hoofde van EU Verordening 2019/2088, beter bekend als de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Wat dit precies inhoudt, leest u hieronder.
Bekijk hoe duurzaamheidsfactoren zijn meegenomen in ons beleggingsbeleid.