Luuk Duijnkerke

ABP investeert in laadpalen voor elektrische auto’s

Driveco breidt hiermee het aantal laadpalen in Europa uit
10 mei 2023

ABP gaat investeren in Driveco. Dat is een Frans bedrijf met zo’n 8.000 laadpalen voor elektrische auto’s in Europa. Het gaat om een bedrag van bijna € 250 miljoen. Met dit geld kan Driveco het aantal laadpalen in Europa flink uitbreiden naar 60.000 in 2030. Dat zorgt voor een besparing van 3 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.

Driveco is zo’n 13 jaar actief in de branche. In die tijd heeft het 8.000 laadpunten aangesloten of nog in aanleg. In 2022 had het bedrijf een omzet van € 25 miljoen. Dat was een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor.

Het bedrijf wil groeien naar zo’n 60.000 laadpalen in Europa in 2030. Daarbij gaat het om laadpalen in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Italië en Zwitserland. Dat levert een besparing op van zo’n 3 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar. Door de investering van ABP kan het bedrijf zijn groei versnellen en het internationale netwerk van laadpunten sterk uitbreiden. ABP op haar beurt krijgt hiervoor langjarige stabiele rendementen (= inkomstenstroom) terug.

Aantal elektrische auto’s neemt snel toe

De verwachting is dat de vraag naar laadpalen de komende jaren nog flink toeneemt. Er komen steeds meer elektrische auto’s op de weg. De groei is snel gegaan. In 2020 reden er zo’n 300.000 stekkerauto’s rond. Nu zijn dat er al 1,2 miljoen. Uit het rapport van het Internationaal Energieagentschap blijkt verder dat een kwart van alle nieuwe auto’s die in de wereld verkocht worden, elektrisch is. 

30 miljard voor de klimaattransitie

ABP wil deelnemers een goed pensioen bieden in een leefbare wereld. Daarom investeren we in onder andere de opwekking, het transport en de opslag van duurzame energie, bij voorkeur in Nederland. In totaal willen we in 2030 op die manier € 30 miljard belegd hebben in de klimaattransitie.