Sanne bij scherm

Luister(en) naar de juf

Sanne de Bruijn maakt een podcast voor leraren
2 maart 2023

Voor Sanne de Bruijn is onderwijs veel groter dan de klas. Naast haar werk als leerkracht maakt ze onder de naam Onderwijspraat ook een podcast voor leraren en studenten. Hierin deelt ze haar kennis en ervaringen als beginnend leerkracht. Wat drijft Sanne precies en waar haalt ze haar inspiratie voor de podcast vandaan?

Het had niet veel gescheeld of Sanne (24) was fysiotherapie gaan studeren. Gelukkig zag ze op tegen de studielast en koos ze met haar hart voor de klas. Voor die keuze werd ze beloond met een warm welkom op OBS de Vier Ambacht in Rotterdam, de eerste school waar ze na de PABO ging werken. 

De praktijk is zó anders

"Ik heb hier gewoon zo’n fijne klik met collega’s, het bevalt me heel goed op deze school. Er zijn ook volop uitdagingen, daar houd ik van. En van kennis delen. Dus die podcast is min of meer vanzelf ontstaan, een paar jaar geleden. Ik merkte namelijk dat ik tijdens mijn eerste jaar zóveel leerde voor de klas. Dingen die ik in mijn studie echt had gemist en graag aan anderen wilde meegeven. Want wie kun je inschakelen bij een kind met gedragsproblemen? Hoe begeleid je een stagiair? Hoe ga je om met ouders die je ergens mee overvallen? Of differentiëren: hoe speel je in op de verschillende manieren waarop kinderen leren? De praktijk is zoveel anders dan de PABO." 

Ans Christophe in de natuur

Brede onderwerpen

"De podcast was net in opkomst en ik vond het een goed middel om kennis mee te delen, die nog lange tijd vindbaar en beschikbaar is. Ik ben begonnen met een introductie van mezelf. Daarna maakte ik een stappenplan voor ‘Wat te doen na de PABO’. De onderwerpen van de 31 afleveringen die ik heb gemaakt, lopen sterk uiteen. De ene keer gaat het over een onderwijsvorm, de andere keer over doelen stellen, oudergesprekken voeren of digitalisering. Ik deel ook regelmatig de kennis uit workshops die ik volg. Zo heb ik er eentje gemaakt over hoe je met de jeugd van tegenwoordig communiceert. Dat vond ik echt een heel relevant onderwerp."

Voor studenten én docenten

Gaandeweg kreeg Sanne steeds meer luisteraars en meer interactie met die groep. Gemiddeld luisteren er een stuk of 600 mensen per aflevering. "Soms haal ik een keer de 1000 luisteraars, zoals bij de aflevering over mijn ervaring als startende leerkracht. Wat ik wel leuk vind is dat eerst voornamelijk studenten mijn podcast beluisterden. Na een tijdje kreeg ik via mijn instagram ook meer en meer vragen van docenten. Zij lopen net als studenten die naar me luisteren ook dagelijks tegen dingen aan die ik bespreek. Dat vind echt waardevol, om als professionals kennis met elkaar te delen. De podcast is daar een ideaal en tijdloos middel voor. De kunst is wel om steeds iets te vinden wat mensen boeit – en vooral waar ik zelf iets over wil delen. Dus nu doe ik het gewoon als iets me raakt en het begint te borrelen."

Dit artikel verscheen eerder in het NOT magazine.