Een nieuw jaar, een nieuwe baan: waarop moet u letten?

13 januari 2023

Een nieuwe baan in 2023? Van harte gefeliciteerd! Misschien komt u hierdoor ook bij een ander pensioenfonds terecht. In dat geval is het belangrijk om een aantal zaken te controleren. We zetten ze hier kort voor u op een rij.

Als u voor een andere werkgever gaat werken, kunnen er 3 dingen gebeuren:

 1. U stopt met pensioen opbouwen bij ABP. Bijvoorbeeld als u gaat werken bij een werkgever buiten de overheid en het onderwijs. Het pensioen dat u hebt opgebouwd bent u niet kwijt. Dat blijf staan bij ABP. U krijgt van ons een brief. Daarin staat hoeveel u bij ons heeft opgebouwd en welke keuzes u kunt maken. Bijvoorbeeld over het nabestaandenpensioen of vrijwillige deelname bij ABP.
 2. U blijft pensioen opbouwen bij ABP. Bijvoorbeeld als u in het onderwijs werkt en bij een andere school aan de slag gaat. Of van baan wisselt binnen de overheid. Deze werkgevers zijn aangesloten bij ABP.
 3. U gaat via uw nieuwe werkgever pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds of bij een verzekeraar. Naast een brief van ABP krijgt u dan ook een brief van het nieuwe fonds of de verzekeraar. Daarin staat wat er voor u is geregeld.

Een ander pensioenfonds of verzekeraar? Let dan op deze zaken

Het is verstandig om de informatie van uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar goed te bekijken. En te vergelijken met hoe het bij ABP is geregeld. Dit zijn de 4 belangrijkste aandachtpunten:

 1. Hoe is het nabestaandenpensioen geregeld? Dit pensioen is een uitkering voor uw partner en uw kinderen als u komt te overlijden. Andere pensioenfondsen noemen het ook wel partnerpensioen en wezenpensioen. Bouwt u een kapitaal op of is het een verzekering? Als het een verzekering is, vervalt de uitkering als u uit dienst of met pensioen gaat.
  U leest hier hoe het nabestaandenpensioen bij ABP is geregeld.
 2. Woont u samen? Of bent u in het buitenland getrouwd? Check dan bij uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar wat er geregeld is voor uw partner. En of u nog iets moet regelen voor uw partner.
 3. Hoeveel pensioen bouwt u elk jaar op? Dat hangt onder andere af van hoeveel premie u en uw werkgever elke maand betalen. Maar het hangt ook af van de zogenaamde franchise en het opbouwpercentage.
  U vindt hier meer informatie over de opbouw van uw pensioen bij ABP.
 4. Hoe staat het pensioenfonds er financieel voor? Dat ziet u onder andere aan de dekkingsgraad. Dit is een percentage. Hoe hoger het percentage, des te beter staat het fonds er op dat moment financieel voor.
  U vindt hier meer informatie over de dekkingsgraad van ABP

Wat gebeurt er met uw pensioen bij ABP?

Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. U kunt het pensioen bij ABP laten staan. Daar hoeft u niets voor te doen. In MijnABP kunt u zien hoeveel pensioen er voor u is. Na uw pensioendatum ontvangt u maandelijks pensioen van ons.
 2. Is uw pensioen minder dan € 594,89 bruto per jaar (in 2023)? Dan dragen wij het pensioen over aan uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Zo staat al uw pensioen bij elkaar. Daar hoeft u niets voor te doen. U krijgt bericht als uw pensioen aan uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar is overgedragen.
 3. Is uw pensioen meer dan € 594,89 bruto per jaar (in 2023)? Dan kunt u het opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Dit heet waardeoverdracht. Hier zijn regels voor. Kijk voordat u hiervoor kiest naar de 4 aandachtspunten die we hierboven op een rij hebben gezet. 
Lees meer over waardeoverdracht

Let op: stopt uw deelname en bedraagt uw pensioen niet meer dan € 2 bruto per jaar? Dan vervalt uw pensioen. Dit is wettelijk verplicht.