• Contact
jenny en haar man wandelen met hond

'Het is nog fijner dan ik dacht'

Jenny ging een jaar geleden met pensioen
6 januari 2023

Jenny Hilderink ging vorig jaar met vroegpensioen. Nu, bijna een jaar later, kijken we met haar terug. Hoe is het bevallen? Heeft ze gedaan wat ze wilde doen en is er inmiddels een nest puppy’s? “Alles wat ik nu doe, daar kies ik zelf voor.”

Het was welletjes geweest, vond Jenny vorig jaar. Na 45 jaar werken, waarvan de laatste 14 jaar in het onderwijs, werd het tijd voor meer vrijheid. In MijnABP zagen zij en haar man dat het voor haar mogelijk was om met vroegpensioen te gaan. Jenny had altijd op een scholengemeenschap gewerkt, bij het secretariaat. Op 1 april 2022 trok ze daar de deur voor het laatst achter zich dicht. 

Nog één keer terug naar kantoor

Nu, ruim 10 maanden later, heeft ze nog geen seconde spijt gehad van die beslissing. Aan haar oude werk denkt ze niet vaak meer. “Mijn werk heb ik altijd met veel plezier gedaan, ik had fijne collega’s en vooraf had ik wel gedacht dat ik dat zou missen. Ik ben nog één keer terug geweest en dat was leuk, maar zag al zo veel nieuwe gezichten dat ik dacht: het is mooi geweest”.

jenny en haar man wandelen met hond

'Het kan morgen ook'

Vooraf had Jenny zich voorgenomen heel wat te gaan doen. Ze wilde het huis gaan schilderen, haar moestuin op de schop nemen, de zolder opruimen en vooral meer tijd voor kleinkinderen en haar moeder maken. “Ik begon aan het begin van mijn pensioen vol goede moed aan al die klusjes, was van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig en drukker dan ooit. Maar het viel me tegen wat ik allemaal kon doen op een dag. Op een gegeven moment, toen ik me schuldig begon te voelen omdat ik alles nog niet af had, dacht ik: Wat ben ik me eigenlijk druk aan het maken? Het kan morgen ook. En overmorgen ook. En dáárna. Dat gaf me een enorme rust.”

Niet meer moeten

Vanaf dat moment begon Jenny’s pensioen voor haar gevoel pas echt. “Ik ervaarde de vrijheid, het niet meer moeten. Dat is een heel fijn gevoel.” Ze heeft haar vaste oppasdag voor haar kleinkinderen en als de nood hoog is, past ze een dag extra op of haalt ze de kleinkinderen van school. Ook in het dorp wisten ze haar al snel te vinden toen ze met pensioen ging. “Ik kreeg allerlei verzoeken. Of ik iets voor de kerk wilde doen of voor de ouderenvereniging. Ik vond het moeilijk om mensen teleur te stellen, maar ik was nog niet toe aan vaste dingen. Daarvoor is mijn vrijheid me nog te lief. Daarom doe ik wel incidenteel wat vrijwilligerswerk, maar geen vaste dagen.”

jenny bakt een taart

Taarten bakken en naar de sportschool

De tijd die ze nu over heeft, gebruikt ze om vaker naar haar 98-jarige moeder toe te gaan. “Die is door complicaties na een gebroken heup gebonden aan een rolstoel. Ik ben enig kind en ze is dus vooral op mij aangewezen voor haar boodschappen, praatje en uitjes. Ik ga bijna iedere dag wel even bij haar langs.” Ook besteedt Jenny aandacht aan haar eigen gezondheid. “Ik wil fit blijven en sport nu tenminste 2 keer per week bij de sportschool. Ook de hond geniet mee van mijn pensioen door de lange dagelijkse wandelingen in ons buitengebied.  Verder kan ik nu meer tijd besteden aan het bakken van lekkere taarten en koeken. Een heerlijke hobby waar veel tijd in gaat zitten. Ik bak bijvoorbeeld de taarten voor de verjaardagen van de kinderen en kleinkinderen. En mijn man vindt het ook niet vervelend… Alleen al vanwege deze hobby is de sportschool belangrijk voor me!”

Hopelijk snel een nest puppy's

2022 was financieel gezien voor veel mensen een behoorlijk uitdagend jaar. Hoe was dat voor Jenny en haar man? “Wij hebben een variabel energiecontract en ook ons voorschot schoot omhoog. Gelukkig werd het pensioen verhoogd en doordat wij verder geen grote uitgaven hadden, gaf dat geen financiële problemen.” En hoe zit het met haar vurige wens, een nest puppy’s? Ook daar is Jenny mee bezig geweest. Afgelopen zomer heeft de hond alle gezondheidschecks doorlopen. Ze is uitgebreid gekeurd en er is zelfs al een toekomstige vader voor de puppy’s gevonden. “Nu is het wachten tot ze loops wordt en gedekt kan worden. Mensen die willen weten hoe het verder gaat, kunnen het volgen op onze site.”

'Dit leven moet mijn man ook ervaren'

Het kostte haar even om aan haar nieuwe leven met veel meer vrijheid te wennen, maar nu geniet Jenny met volle teugen. “Het is nog fijner dan ik vooraf dacht. Als je eenmaal de stress van het moeten kwijt bent, is het heerlijk. Alles wat ik nu doe, daar kies ik zelf voor. Als mijn man Han ‘s ochtends opstaat om naar zijn werk te fietsen, en het regent buiten hard, dan zeg ik: “Ga jij maar, ik draai me nog even om.” Hij is ook minder gaan werken en is natuurlijk hartstikke jaloers op mijn leventje nu. We willen dit jaar op MijnABP gaan kijken of hij ook eerder kan stoppen. Want dit leven moet hij ook ervaren.” 

Gaat u dit jaar met pensioen?

En wilt u ook uw wensen en verwachtingen met ons delen?