Peter en Marjan geven Nederlandse les op Bonaire

Verhuizen naar het buitenland en uw pensioen: Hoe verder?
10 februari 2023

Het werkzame leven van Peter en Marjan nam een paar keer een opmerkelijke wending. Zelfs toen ze met pensioen gingen. Op hun 66e kozen ze ervoor om naar Bonaire te vertrekken: om te duiken, te genieten van het eiland én om te werken. “Zo ontvangen we een extraatje boven op ons maandelijkse pensioeninkomen.”

67 zijn ze en 18 getrouwd. Toen ze elkaar 20 jaar geleden leerden kennen, hadden ze niet veel eerder de overstap gemaakt naar het onderwijs. Peter was eerder beroepsmusicus en werkte als freelancer bij de omroep en in het musicalwezen. Marjan werkte voor die tijd als uitzendkracht en freelancer bij de omroep, onder andere voor het programma Spoorloos. “We hebben dus niet zo veel pensioen opgebouwd. Dat begon pas toen we zijinstromer werden”, vertelt Peter.

Nederlands naast het Papiamento

Peter en Marjan werkten zo’n 20 jaar als docent Nederlands op een VMBO toen ze nog in Nederland woonden. Ze vertellen dat ze nog niet klaar waren met lesgeven toen hun pensioendatum in zicht kwam. Tijdens een vakantie op de Benedenwindse Eilanden opperde Peter dat ze hier gewoon konden lesgeven, zodra ze met pensioen zouden zijn. “In bijvoorbeeld Spanje is Nederlands een vreemde taal. Maar hier op Bonaire, net als op Sint-Maarten en nog een paar eilanden hier, wordt naast Papiamento ook Nederlands gesproken.”

Het idee was geboren en de plannen werden stapsgewijs ingevuld. Een jaar of 4 voor hun pensioen besloten Peter en Marjan een vervolgopleiding te doen. Ze wilden op de Antillen aan de slag als 1e-graads docent. Ze begonnen op hun 62e aan deze opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Peter: “Die opleiding was leuk, maar het was wel hard werken. Het was veel.”

Ze willen continuïteit

Het oorspronkelijke idee was om naar Curaçao te gaan na hun pensioen. Ze deden meerdere sollicitaties de deur uit, maar hoorden vaak niets. “Dat is wel iets wat je moet weten als je solliciteert in deze regio. Als ze je niet willen, dan laten ze gewoon niets van zich horen.”

Later begrepen ze uit gesprekken met schoolleiders dat ze voorzichtig zijn met het aannemen van gepensioneerde docenten. “Soms is dat omdat ze kiezen voor vernieuwing. Maar de belangrijkste reden is dat ze het idee hebben dat iemand die gepensioneerd is elk moment kan stoppen met werken. Ze willen graag iemand voor een paar jaar vastleggen.”

Ze namen de gok

Marjan kreeg niet veel later toch bericht van een school op Bonaire. Ze vonden haar weliswaar niet geschikt voor de functie waar ze op gesolliciteerd had, maar wilden haar wel graag in portefeuille houden. Voor Marjan en Peter voldoende reden om de sprong te wagen. Ze hadden nog geen baan op Bonaire, maar wisten dat ze het financieel - óók zonder werk - zouden redden. Dit dankzij hun AOW en pensioen van ABP. Bovendien vonden ze al snel een huurder voor hun woning in Amstelveen. 

Veel geregeld via Facebook

Toen was het moment aangebroken om snel van alles te gaan regelen. Marjan, die iets eerder met pensioen ging dan Peter, ging via Facebook op zoek naar een 2-kamer woning op Bonaire. Die vond ze snel. Vervolgens boekte ze de vliegtickets. Marjan: “We waren van plan om in ieder geval langer dan een half jaar op Bonaire te blijven en dan moet je inwoner van Bonaire worden. Dat betekende dat we bij de immigratiedienst allerlei papieren moesten aanleveren, van geboortebewijs tot huwelijkspapieren en bewijs van voldoende inkomen.”

Ze wonen inmiddels ruim een jaar op Bonaire en hebben inmiddels allebei een baan gevonden. Peter werkt anderhalve dag op een mbo waar hij aankomend verpleegkundigen en verzorgers Nederlandse les geeft. Marjan werkt 2 ochtenden in de week op een basisschool. “Ik geef Nederlandse les aan kinderen uit Venezuela, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en zelfs Haïti. Kinderen van ouders die werk hebben gevonden op Bonaire in bijvoorbeeld de wegenbouw. Er is hier voldoende werk.”

Daarnaast doen ze ook nog vrijwilligerswerk, onder meer om meer mensen te leren kennen en niet in de bubbel van expats te blijven hangen.

Pensioen op Nederlandse rekening

ABP gaf hem mee om te kijken of het slim is om het pensioen en AOW op een Nederlandse rekening te laten storten toen hij en zijn vrouw op het punt stonden om naar Bonaire te vertrekken. “En verder moeten we één keer per jaar naar een notaris op Bonaire om officieel vast te laten stellen dat we nog in leven zijn. En natuurlijk moeten we doorgeven als we op een ander adres gaan wonen. We zijn hier één keer verhuisd.”

Ze vinden Bonaire geweldig en willen nog een paar jaar blijven. Peter: “In augustus 2025 zijn we alle twee 70. Dat is onze stip op de horizon. Ik denk dat het duiken dan ook lastiger zal worden voor ons. Dat is één van de redenen dat we hierheen zijn gegaan. Maar het is wel een zware sport.”

Tips:

  • Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers? Log in op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u een overzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.
  • Meer weten over uw pensioen bij ABP? U logt veilig en snel in met DigiD. In MijnABP kunt u uw persoonlijke gegevens zien en wijzigen. Hier kunt u ook checken wat u opbouwt aan pensioen en wat er geregeld is bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.
  • Bent u van plan om met pensioen te gaan? Vraag dan zelf uw pensioen aan bij ABP.
  • Verhuist u in of naar het buitenland? Geef dan uw adresgegevens door aan het RNI. In MijnABP kunt u alleen uw correspondentieadres aanpassen.
  • Vertrekt u naar het buitenland, dan krijgt ABP niet alle gegevens automatisch door. Lees hier meer welke gegevens u moet doorgeven en andere tips. 
  • Eén keer per jaar ontvangen deelnemers een formulier van ABP als ze in het buitenland wonen. U ontvangt dit ‘Bewijs van in leven zijn', omdat we van buitenlandse gemeenten geen bericht krijgen als iemand is overleden.
  • Hoe het zit met loonheffingskorting in het buitenland, hangt af van het land waar u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.
  • U betaalt in Nederland belasting over uw pensioen. Mogelijk betaalt u ook belasting over uw pensioen in het land waar u woont. Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in belastingverdragen. Daarin regelen landen onderling de bevoegdheid om belasting te heffen. Vraag bij de Nederlandse Belastingdienst om een vrijstelling van inhouding loonbelasting. Zo voorkomt u dat u in beide landen belasting betaalt. Onder het kopje voorkom dubbele belasting op de site van ABP lees u hier meer over.