ABP ExtraPensioen

Met ABP ExtraPensioen spaart u voor extra pensioen. Dit kan zolang u werkt en u via uw werkgever pensioen opbouwt bij ABP.

U stort via uw werkgever een bedrag vanuit uw brutosalaris. Deze ‘inleg’ voegen wij toe aan het vermogen van ABP. Zolang u pensioen opbouwt bij ABP, krijgt uw inleg hetzelfde rendement als het fondsvermogen van ABP. Met het uiteindelijke saldo (uw inleg en het behaalde rendement) verhoogt u uw ouderdomspensioen. 

In MijnABP kunt u meteen zelf berekenen wat uw inleg oplevert aan ouderdomspensioen. U logt veilig en snel in met DigiD.

Is uw fiscale ruimte niet zichtbaar in MijnABP? Dan kunt u de fiscale ruimte laten berekenen door onze klantenservice.

Let op: de hoogte van uw fiscale ruimte voor 2024 vindt u in MijnABP.

Uw inleg is gegarandeerd. Wij beleggen uw inleg in ABP ExtraPensioen zorgvuldig. Toch kan het rendement tegenvallen. In dat geval gebruiken wij uw totale inleg voor de aanvulling op uw pensioen.

Lees ook de ABP ExtraPensioen productwijzer

Wij bepalen ieder jaar de hoogte van de kosten die we inhouden. Dit zijn de kosten voor vermogensbeheer, administratiekosten en kosten voor de inlegbescherming. Deze kosten bedragen in 2023 0,04% en berekenen we over het saldo waarover we het rendement berekenen. Het saldo is uw inleg en het behaalde rendement. De kosten houden we maandelijks in op uw ABP ExtraPensioen. 

U mag wettelijk een bedrag belastingvrij aan pensioen opbouwen. Het verschil tussen dit bedrag en het bedrag dat u al aan pensioen opbouwt, is uw fiscale ruimte. De inleg in uw ABP ExtraPensioen mag niet hoger zijn dan uw fiscale ruimte.

De hoogte van uw fiscale ruimte voor 2024 vindt u in Mijn ABP.

Stortingen in ABP ExtraPensioen beïnvloeden uw fiscale lijfrenteruimte. Heeft u eerder in een lijfrente gespaard? Dan kan het zijn dat u alsnog inkomstenbelasting moet betalen over afgetrokken lijfrentepremies. 

Kijk op belastingdienst.nl voor meer informatie

Uw werkgever kan geld storten op de rekening van ABP voor het ABP ExtraPensioen. Hoe uw werkgever dat kan doen, leest u hier.

Dat bepaalt u zelf. U kunt elke maand een bedrag storten. Maar ook 1 keer of af en toe. Zolang de totale inleg maar binnen uw fiscale ruimte blijft.

Als uw pensioenopbouw stopt, zetten wij het totale saldo om in pensioen. Er wordt dan geen rendement meer gemaakt.

Óf u bouwde op het moment van overlijden nog pensioen op, óf uw pensioenopbouw was al eerder gestopt.

  • U bouwt pensioen op bij ABP en u overlijdt:
    Uw saldo gaat naar het nabestaandenpensioen.
  • U bouwt geen pensioen meer op bij ABP en u overlijdt:
    Als u stopt met pensioen opbouwen bij ABP is het saldo op uw ontslagdatum al omgezet in een ouderdoms- en nabestaandenpensioen.

Als u met pensioen gaat, wordt uw hele inleg en rendement omgezet in ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Bij het nabestaandenpensioen dat uw partner krijgt, houden wij dus rekening met het ABP ExtraPensioen.
Bijvoorbeeld: Als uw ouderdomspensioen door uw ABP ExtraPensioen is verhoogd met € 1000 per jaar, dan wordt het nabestaandenpensioen verhoogd met 7/10, dus € 700 per jaar.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief.