Scheiden of uit elkaar gaan

Een nieuwe kijk op het geld van je leven

Je neemt je lief zoals die is. Of althans, je doet je best. Tot je erachter komt dat de verschillen toch te groot zijn. Of dat je een behoorlijk rooie vlag hebt gemist. Want liefde maakt toch een beetje blind.

Wat de reden ook is dat je uit elkaar gaat: hopelijk kan je nog steeds met elkaar praten. Want er valt meer dan een relatie uit elkaar. Vaak zijn ook jullie inkomsten en uitgaven met elkaar verbonden. 

Ga niet zoals veel mensen direct verder met je nieuwe leven. Neem de tijd om stil te staan bij de gevolgen op korte en lange termijn. Dat kan je helpen om een goed (en eerlijk) convenant af te sluiten. Daar kan je je over laten adviseren.

Ga ook niet te snel akkoord met afspraken die je partner voorstelt. Bekijk rustig wat je moet regelen. Kom je er samen niet helemaal uit? Dan kan je ook iemand inschakelen om je te helpen.

Heb je eenmaal de afspraken duidelijk en zijn jullie er uit? Geef dan je wijzigingen ook even door aan je pensioenfonds. Zo voorkom je dat je ex-partner later onterecht aanspraak kan maken op jouw pensioen. Lees hier de meest gestelde vragen over wat je moet doorgeven na een scheiding.

Lees ook: ‘Na twaalf jaar samen stond ik opeens op straat’

‘Ik dacht echt dat we voor altijd samen zouden blijven’, vertelt Chantal (29). ‘We pasten zo goed bij elkaar! Alles leek vanzelf te gaan, we deden alles samen. Totdat we kinderen kregen en ik steeds afhankelijker van hem raakte. De balans in onze relatie was ineens weg.’