Een huis kopen als starter

Of je het nu alleen koopt (wauw) of samen, voor veel starters is het vrij lastig om een huis te kopen. Vooral in de grote steden - en zeker als je geen eigen kapitaal hebt. Door een aantal maatregelen heb je nu toch wat meer kansen op de woningmarkt. Zoals de starterslening die veel gemeentes aanbieden. Met je ouders kan je tegenwoordig ook een familiehypotheek afsluiten, of zij staan garant voor je lening omdat ze een onderpand hebben.

Buffer
Als je eenmaal dat eigen plekje hebt, dan raak je snel bekend met het spook van de bijkomende ‘vaste lasten’. Energie, abonnementen, verzekeringen en belastingen. Maar je hebt ineens ook onvoorziene kostenposten zoals onderhoud, reparatie of vervanging. Het kan handig zijn om daar een financiële buffer voor op te bouwen.

Wat als?
Met het kopen van je huis zet je ook in je relatie een nieuwe stap. Je gaat immers samen een hypotheek afsluiten en samen wonen. Wat als je ooit uit elkaar gaat? Praat liefst nog voor het mis gaat met elkaar over de gevolgen. Die zijn afhankelijk van jullie inkomens. En of je getrouwd bent, of (g)een samenlevingscontract hebt.

 

Lees ook ‘Moet ik oma soms uit haar huis jagen?’

Een huis kopen is financieel gezien al lastig, maar ook het aanbod is in sommige delen van het land erg schaars. Ilse en Jakko dachten een (on-)mogelijke oplossing te hebben gevonden.