Pensioenopbouw tijdens onderbreking deelnemerschap

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt. 

Het probleem: ABP wil Rick niet meer pensioenopbouw geven

Volgens Rick mist hij pensioenopbouw. Hij vindt dat ABP deze alsnog aan hem moet geven. ABP vindt dat het opgebouwde pensioen van Rick juist is. 

De situatie: Rick is een korte tijd geen deelnemer bij ABP geweest

Rick werkte voor de Belastingdienst. Werknemers van de Belastingdienst bouwen pensioen op bij ABP. Rick werkte in 1999 ongeveer 5 maanden niet voor de Belastingdienst. In deze tijd bouwde hij geen pensioen op bij ABP. Rick had een terugkeergarantie. Dit betekende dat hij na de onderbreking weer bij de Belastingdienst kon gaan werken. En dus weer pensioen zou opbouwen bij ABP. Volgens Rick had hij in de tijd dat hij niet bij de Belastingdienst werkte, ook pensioen bij ABP moeten opbouwen. In dat geval zou hij ook extra pensioen krijgen uit de regeling ‘flexibel pensioen en uittreden’ (FPU). De FPU is een prepensioenregeling voor werknemers die werken voor de overheid of in het onderwijs. 

De beslissing: ABP hoeft Rick niet meer pensioenopbouw te geven

In de tijd dat Rick niet bij de Belastingdienst werkte, bouwde hij pensioen op bij een verzekeraar. Dat stelt de Commissie vast. Rick heeft dus over de hele werkzame periode pensioen opgebouwd. Toen Rick weer bij de Belastingdienst ging werken, is dit pensioen overgedragen naar ABP. Rick kon ook geen gebruikmaken van de FPU-regeling. Dit komt omdat de FPU-regeling in 2006 stopte. Omdat Rick is geboren ná 1949, geldt de regeling niet voor hem. ABP hoeft Rick daarom geen extra pensioenopbouw te geven.