Nabestaandenpensioen vervallen

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Nanda krijgt geen nabestaandenpensioen.

Frank, de partner van Nanda bouwde in het verleden in de pensioenregeling van ABP geen nabestaandenpensioen op. Dit pensioen was verzekerd op risicobasis. Dat betekent dat dit pensioen bij het einde van zijn dienstverband is komen te vervallen. Alleen als Frank na zijn 65e zou overlijden, zou Nanda nabestaandenpensioen ontvangen. Omdat Frank overleed vóór zijn 65e, krijgt Nanda van ABP geen nabestaandenpensioen. Zij vindt dat ABP haar dit pensioen toch moet geven.

De situatie:
Frank verhoogde zijn nabestaandenpensioen niet met ouderdomspensioen

Op het moment dat Frank overleed, was hij nog geen 65 jaar. En hij werkte ook niet meer bij een werkgever die aangesloten was bij ABP. ABP kon aan Nanda daarom geen nabestaandenpensioen toekennen. Dit had Frank niet opgebouwd. Toen Frank stopte met werken, koos hij er niet voor om een deel van zijn ouderdomspensioen in te leveren voor nabestaandenpensioen voor zijn partner als hij zou overlijden voor 65 jaar. Nanda vindt dat ABP haar toch nabestaandenpensioen moet geven. Zij vraagt ABP om zich in te leven in haar situatie. Daar komt nog bij dat ABP Frank niet voldoende informatie gaf over hoe hij het nabestaandenpensioen kon verhogen met ouderdomspensioen. Ook de oud-werkgever van Frank vraagt om toch nabestaandenpensioen toe te kennen.


De beslissing:
De Commissie vindt dat ABP Nanda geen nabestaandenpensioen hoeft te geven

Het recht op nabestaandenpensioen gaat altijd uit van het pensioenreglement. Volgens het pensioenreglement bouwde Nanda’s partner Frank in het verleden geen nabestaandenpensioen op. Toen hij met ontslag ging, kon hij het nabestaandenpensioen verhogen met zijn ouderdomspensioen. Frank deed dat niet. Volgens de Commissie heeft ABP voldoende gewezen op de mogelijkheid om het nabestaandenpensioen te verhogen. En over de risico’s daarvan. Dat gebeurde via diverse Uniforme Pensioenoverzichten. Ook stond het in de brief die Frank bij het einde van zijn dienstverband kreeg. Volgens de Commissie was de communicatie volgens de regels en duidelijk. De Commissie vindt ook dat de hardheidsclausule niet van toepassing is.