Arbeidsongeschiktheidspensioen: premievrije pensioenopbouw bij beroepsziekte

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Yvonne vindt dat zij meer pensioen moet opbouwen omdat zij arbeidsongeschikt is

Yvonne vindt dat zij een hogere premievrije pensioenopbouw moet krijgen. Omdat zij door haar werk arbeidsongeschikt is geworden.

De situatie:
ABP wil de premievrije pensioenopbouw van Yvonne niet verhogen

Als iemand arbeidsongeschikt is bouwt hij pensioen op, zonder dat hij daar premie voor betaalt. De pensioenopbouw is hoger wanneer de arbeidsongeschiktheid op of door het werk is ontstaan. Yvonne vindt dat haar arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een beroepsziekte. Ze heeft namelijk een burn-out door het werk op een kantoortuin. Zij vindt dat haar premievrije pensioenopbouw daarom 100% moet zijn in plaats van 50%. Volgens ABP is haar arbeidsongeschiktheid niet door een beroepsziekte ontstaan.


De beslissing:
De pensioenopbouw van Yvonne hoeft volgens de Commissie niet hoger te zijn

ABP heeft de reden van arbeidsongeschiktheid van Yvonne laten beoordelen door 2 artsen. Zij zeggen dat de arbeidsongeschiktheid van Yvonne niet op of door haar werk is ontstaan. Want er was geen ongeluk op het werk of een beroepsziekte. Yvonne ontving in januari 2022 een psychologisch rapport. Hieruit blijkt volgens haar dat het wel gaat om een beroepsziekte. ABP legde dit rapport voor aan 1 van beide artsen. Deze vindt dat de arbeidsongeschiktheid voornamelijk is ontstaan door klachten buiten de werksituatie. ABP blijft dus bij haar zienswijze. De Commissie is het hiermee eens.