Ruilen van nabestaandenpensioen voor een hoger ouderdomspensioen

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: Matthijs vindt dat ABP het nabestaandenpensioen moet toevoegen aan zijn ouderdomspensioen
Matthijs is al enkele jaren met pensioen. Hij vindt dat ABP alsnog moet meewerken aan het ruilen van nabestaandenpensioen voor een hoger ouderdomspensioen.

De situatie: ABP wil Matthijs geen hoger ouderdomspensioen geven
Matthijs is in 2018 met pensioen gegaan. Hij had zijn pensioen digitaal aangevraagd. Hij is ervan overtuigd dat hij er toen voor koos om het nabestaandenpensioen te ruilen voor meer ouderdomspensioen. Volgens hem was er sprake van een systeemfout en registreerde ABP daarom zijn keuze niet. Hij vraagt ABP om dit nu alsnog te corrigeren.

De beslissing:De Commissie vindt dat ruilen nu niet meer mogelijk is
De Commissie vindt een systeemfout niet aannemelijk. De conclusie van de Commissie is dat Matthijs er in 2018 voor koos om het nabestaandenpensioen niet te ruilen. Een deelnemer mag deze ruilkeuze 1 keer maken, bij de ingang van het ouderdomspensioen. Daarna kan hij het niet meer veranderen. De Commissie vindt dat de toepassing van het pensioenreglement niet leidt tot een onredelijke uitkomst. Matthijs kan nu niet meer kiezen voor ruil van het nabestaandenpensioen en krijgt geen hoger ouderdomspensioen.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.