Partner die niet ingeschreven is op hetzelfde adres kan niet worden aangemeld bij ABP

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.


Het probleem:
Pieter vindt dat ABP een nabestaandenpensioen moet toekennen aan zijn partner als hij overlijdt
Om in aanmerking te komen voor nabestaandenpensioen moet je op hetzelfde adres staan ingeschreven. Dat is zo bij partners met een samenlevingsovereenkomst. Pieter vindt dat ABP deze voorwaarde moet versoepelen.

De situatie:
In de huidige situatie kent ABP geen nabestaandenpensioen toe aan zijn partner als Pieter overlijdt
Pieter en zijn partner hebben een samenlevingscontract waarin staat dat ze een wederzijdse onderhoudsplicht hebben. Samen hebben zij 2 huizen in 2 verschillende gemeentes. In de basisadministratie staat dat Pieter woont in het huis in de ene gemeente. En dat zijn partner woont in het huis in de andere gemeente. Maar feitelijk wonen ze steeds samen. Ze hebben voor deze constructie gekozen om fiscale redenen.

De beslissing:
De Commissie vindt dat Pieters partner geen recht heeft op nabestaandenpensioen
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de partner recht op nabestaandenpensioen. Ook bij samenwonen, als je de partner tenminste aanmeldt bij ABP. Sociale partners hebben voorwaarden verbonden aan het aanmelden van een partner. Beide partners moeten bijvoorbeeld in de basisadministratie ingeschreven staan op hetzelfde adres. Pieter en zijn partner voldoen hier niet aan. De Commissie vindt dat ABP in deze situatie gewoon het pensioenreglement moet volgen. De Commissie stelt vast dat het voor Pieter en zijn partner best mogelijk is om zich in te schrijven op hetzelfde adres. De commissie vindt ook dat het volgen van het reglement voor Pieter en zijn partner niet onredelijk is.