Hoogte nabestaandenpensioen als sprake is van een partner én een ex-partner

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: Joep vindt dat zijn partner uiteindelijk het volledige nabestaandenpensioen moet krijgen
Als zijn ex-partner eerder overlijdt dan zijn partner. Want Joep vindt dat ABP het nabestaandenpensioen van zijn ex-partner dan altijd aan het nabestaandenpensioen van zijn partner moet toevoegen. Of Joep nu eerder overlijdt of zijn ex-partner.

De situatie: ABP wil zijn partner geen volledig nabestaandenpensioen geven
Als Joep overlijdt dan krijgen zowel zijn huidige partner als zijn ex-partner een nabestaandenpensioen. Overlijdt zijn ex-partner daarna eerder dan zijn huidige partner? Dan stopt het nabestaandenpensioen van zijn ex-partner. ABP voegt dit dan niet toe aan het nabestaandenpensioen van zijn huidige partner. ABP doet dit wél als de ex-partner eerder overlijdt dan Joep.

De beslissing: De Commissie vindt dat zijn partner geen volledig nabestaandenpensioen krijgt
De Commissie vindt dat het Pensioenreglement duidelijk is. Als Joep overlijdt, trekt ABP van het nabestaandenpensioen voor zijn partner eerst het nabestaandenpensioen af voor zijn ex-partner. Overlijdt zijn ex-partner daarna? Dan krijgt zijn huidige partner niet het nabestaandenpensioen van zijn ex-partner erbij. Dit is alleen anders als zijn ex-partner eerder dan Joep overlijdt. In dat geval ontvangt zijn partner wel het volledige nabestaandenpensioen als Joep overlijdt. Het pensioenreglement geeft volgens de commissie geen ruimte om de verdeling van het nabestaandenpensioen tussen de ex-partner en de huidige partner van Joep anders in te vullen.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.