Verhoging premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

27 april 2022

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Arnoud vindt dat hij meer pensioen moet opbouwen omdat hij arbeidsongeschikt is

Arnoud zegt dat hij een hogere premievrije pensioenopbouw moet krijgen. Omdat hij door zijn werk arbeidsongeschikt is geworden.

De situatie:
ABP wil de premievrije pensioenopbouw van Arnoud niet verhogen

Als iemand arbeidsongeschikt is bouwt hij pensioen op, zonder dat hij daar premie voor betaalt. De pensioenopbouw is hoger wanneer de arbeidsongeschiktheid op het werk is ontstaan. Arnoud en ABP verschillen van mening of zijn arbeidsongeschiktheid komt door zijn werk. ABP vindt dat dit niet zo is. Daarom krijgt Arnoud minder pensioenopbouw. Arnoud is het hier niet mee eens. Daarom vraagt hij de Commissie om zijn pensioenopbouw te verhogen.

De beslissing:
De Commissie vindt dat ABP Arnouds pensioenopbouw terecht niet heeft verhoogd

ABP heeft voor haar beslissing advies gevraagd aan 2 artsen. Deze artsen zeggen dat de arbeidsongeschiktheid van Arnoud niet op zijn werk is ontstaan. De Commissie heeft deze adviezen bekeken en is het met de artsen eens. Het gaat hier niet om een dienstongeval of een beroepsziekte. ABP heeft de pensioenopbouw van Arnoud daarom terecht niet verhoogd.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.