Uitbetaling vereveningsdeel vóór pensioenaanvang

27 april 2022

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Mary vindt dat ABP het vereveningsdeel eerder aan haar moet uitbetalen

Haar ex-partner Willem heeft het pensioen opgebouwd. Hij heeft dit pensioen nog niet opgevraagd. Maar Mary vindt dat ABP het vereveningsdeel al aan haar moet uitbetalen.

De situatie:
ABP wil Mary het vereveningsdeel van het pensioen nog niet uitbetalen

Willem heeft zijn pensioen niet aangevraagd op de pensioendatum. Daarom start het vereveningsdeel voor Mary ook nog niet. Maar hier had zij geen rekening mee gehouden. Mary dacht dat ze vanaf de standaard pensioendatum van Willem, zijn AOW-leeftijd, haar deel van het pensioen zou krijgen. Zij komt nu in financiële problemen. Daarom vraagt ze de Commissie om te besluiten het vereveningsdeel eerder aan haar uit te betalen.

De beslissing:
De Commissie vindt vindt dat ABP het vereveningsdeel niet eerder hoeft uit te betalen

Het vereveningsdeel is afhankelijk van het opgebouwde pensioen. Zo staat dat in de wet. En ook in het pensioenreglement. Standaard gaat het vereveningsdeel gelijk in met het hoofdpensioen. Je mag hierover ook andere afspraken maken als je gaat scheiden. Maar Mary en haar partner hebben dit niet gedaan. In het pensioenreglement staat dat je het pensioen mag uitstellen. Als iemand hiervoor kiest, wordt automatisch ook het vereveningsdeel uitgesteld. De betaling hiervan start dan als het hoofdpensioen ingaat. De Commissie ziet geen reden om van deze bepalingen af te wijken.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.