• Contact

Recht op nabestaandenpensioen

27 april 2022

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Annemarie vindt dat haar partner Theo nabestaandenpensioen moet ontvangen

Want Theo heeft bij haar overlijden geen recht op nabestaandenpensioen. Annemarie vindt dat ABP toch nabestaandenpensioen aan hem moet toekennen.

De situatie:
ABP wil geen nabestaandenpensioen toekennen

Annemarie woont al lang samen met Theo. Ze geeft aan dat zij zich in een bijzondere situatie bevinden. Hierdoor konden zij geen samenlevingsovereenkomst sluiten. In het pensioenreglement staat dat je zonder samenlevingsovereenkomst geen nabestaandenpensioen krijgt. Annemarie vindt dat ABP vanwege haar bijzondere situatie een uitzondering op deze regel moet maken. Zodat Theo toch nabestaandenpensioen krijgt wanneer zij komt te overlijden.

De beslissing:
De Commissie vindt dat Theo geen recht heeft op nabestaandenpensioen

De Commissie ziet dat Annemarie en Theo al lang samen zijn. Maar ze heeft hem nooit bij ABP aangemeld. Ook hebben zij geen samenlevingsovereenkomst. Dit zijn de 2 voorwaarden die in het reglement staan. Alleen dan heb je recht op nabestaandenpensioen. De Commissie ziet in de bijzondere situatie van Annemarie geen reden om af te wijken van het reglement. Omdat Annemarie niet aan de voorwaarden voldoet heeft Theo geen recht op nabestaandenpensioen.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.