Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.
Het probleem:
Peter vindt dat ABP hem verkeerd informeerde over nabestaandenpensioen
De informatie die ABP stuurde was voor Peter niet duidelijk. Hij leidde hieruit af dat zijn partner, Wies, na Peters overlijden recht had op nabestaandenpensioen.
De situatie:
Peter dacht dat zijn partner recht had op nabestaandenpensioen
Peter stopte voor 1996, toen de ABP-wet nog gold, met werken bij een werkgever die was aangesloten bij ABP. Hij trouwde daarna met Wies. Peter bouwde op dat moment geen pensioen meer op bij ABP. Daarom krijgt Wies geen recht op nabestaandenpensioen. Een van de voorwaarden voor het recht op nabestaandenpensioen in die wet is dat het huwelijk is gesloten voorafgaand aan het ontslag bij de bij ABP aangesloten werkgever. Deze voorwaarde geldt in de vorm van overgangsrecht in het Pensioenreglement nog steeds. Zo staat het in het pensioenreglement. Maar Peter zag op sommige pensioenoverzichten een bedrag aan nabestaandenpensioen staan. Daarom dacht hij dat Wies hier recht op had.
De beslissing:
De Commissie vindt dat ABP Peter duidelijk genoeg informeerde
De Commissie zegt dat de voorwaarden in het pensioenreglement het recht op nabestaandenpensioen bepalen. Wies heeft daarom geen recht op nabestaandenpensioen. De Commissie vindt ook dat de pensioenoverzichten die Peter kreeg duidelijk genoeg waren. Want hierin staat dat er voor nabestaandenpensioen voorwaarden gelden en welke dat zijn.
Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.