• Contact

Geen afstand van nabestaandenpensioen door ex-partner

27 april 2022

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem:
Richard vindt dat zijn ex-partner afstand deed van haar recht op nabestaandenpensioen 
Richard vindt dat ABP het echtscheidingsconvenant moet accepteren als een afstandsverklaring van zijn ex-partner van haar recht op nabestaandenpensioen. Ook vindt Richard dat ABP in de informatie voorafgaand aan het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van 2009 had moeten melden dat zijn ex-partner nabestaandenpensioen krijgt als hij overlijdt.

De situatie:
Richard en zijn ex-partner scheidden in 1989

In het echtscheidingsconvenant spraken Richard en zijn ex-partner af dat de opgebouwde pensioenrechten niet verrekend worden. ABP zegt dat ze daarmee niet afspraken dat de ex-partner van Richard ook afstand doet van haar recht op nabestaandenpensioen. Als Richard overlijdt, krijgt zijn ex-partner het nabestaandenpensioen dat Richard opbouwde tot de datum van de echtscheiding.

De beslissing:
De Commissie vindt dat de ex-partner van Richard niet afzag van nabestaandenpensioen

Verrekening betekent volgens de Hoge Raad alleen dat ex-partijen de totale waarde van de pensioenen betrekken bij de waarde van de boedel die ze moeten delen. Daarmee wordt niet afgezien van nabestaandenpensioen. Daar moet de ex-partner uitdrukkelijk van afzien. Omdat de ex-partner van Richard dat niet deed, geldt volgens het pensioenreglement dat zij recht heeft op nabestaandenpensioen. Overigens kan de ex-partner van Richard nog steeds afzien van nabestaandenpensioen. De commissie zag daarnaast dat Richard ook voor 2009 informatie kreeg over het nabestaandenpensioen voor zijn ex-partner.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.