• Contact

Persoonlijke situatie heeft invloed op hoogte nabestaandenpensioen

4 oktober 2021

Hieronder vindt u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de namen in deze tekst niet echt.

Het probleem: Sandra vindt het fout dat haar nabestaandenpensioen lager wordt
Zij vindt dat ABP haar niet goed informeerde over haar nabestaandenpensioen. Want ABP wist al lang van tevoren dat een deel van haar aanvullingen zou komen te vervallen in 2021, vanaf haar AOW-leeftijd. Daarom vindt Sandra dat haar nabestaandenpensioen niet lager mag worden vanaf die leeftijd.

De situatie: Sandra kreeg vanaf 1989 een nabestaandenpensioen
Omdat haar man Theo was overleden. In 2016 vroeg zij een pensioenopgave voor haar hypotheek. Daarin stond dat het bedrag nog kon veranderen door persoonlijke of algemene wijzigingen. In de Uniforme Pensioenoverzichten (UPO) die zij vanaf 2017 kreeg, stond ook dat haar pensioen vanaf de AOW-leeftijd afhangt van haar persoonlijke situatie

De beslissing: De Commissie vindt dat ABP Sandra goed informeerde De commissie vindt wel dat het duidelijker zou zijn geweest als ABP in 2016 aan Sandra de verlaging in 2021 op haar AOW-leeftijd al had aangekondigd. Toch vindt de commissie dat ABP niet nalatig is geweest in de communicatie. En dat Sandra goed geïnformeerd was. Daarom is er onvoldoende reden om haar nabestaandenpensioen afwijkend van de regels van het pensioenreglement vast te stellen.

Kijk ook eens op ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.