• Contact

Militaire pensioenregeling: aanpassing ouderdomspensioen na huwelijk

17 november 2021

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: Gerard is het niet eens met de verlaging van zijn ouderdomspensioen
Door zijn huwelijk met Anja krijgt hij van de SVB AOW voor een gehuwde. Anja heeft daar ook recht op, maar ze ontvangt het nu nog niet. Want ze heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Gerard vindt dat de korting op zijn ouderdomspensioen niet meer past in deze tijd.

De situatie: ABP verlaagde het aanvullend ouderdomspensioen vanwege het huwelijk
Dat komt door de militaire pensioenregeling (Amp-wet). Voor de berekening van het militaire pensioen hield Defensie rekening met de AOW-uitkering. Bij gehuwden keek Defensie ook naar de AOW van de partner. Op 1 juni 2001 is de militaire pensioenregeling omgezet naar het Pensioenreglement van ABP. Vanaf toen zijn er verschillende correctiebedragen voor militairen mét en zonder een partner.

De beslissing: De Commissie vindt dat ABP het pensioen correct berekende na het huwelijk
ABP moet de regels van het pensioenreglement volgen. Met de correctiebedragen kan ABP het pensioen net zo berekenen als vóór 1 juni 2001. Door het correctiebedrag voor militairen zonder partner wordt het pensioen hoger. Door het correctiebedrag voor militairen met een partner wordt het pensioen lager. Daarom kreeg Gerard voor zijn huwelijk een hoger pensioen. Na zijn huwelijk heeft ABP bij Gerard terecht het andere correctiebedrag toegepast, waardoor zijn pensioen lager werd. 

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.