• Contact

Arbeidsongeschiktheidspensioen loopt niet altijd door tot AOW-leeftijd

21 november 2021

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: Sander dacht dat zijn arbeidsongeschiktheidspensioen doorliep tot zijn AOW-leeftijd
Maar nu blijkt dat zijn arbeidsongeschiktheidspensioen 2 jaar vóór de AOW-leeftijd stopt. Hier is hij het niet mee eens. Want hij mist hierdoor 2 jaar premievrije pensioenopbouw. Sander vindt dat ABP hem over dit onderwerp niet goed informeerde. Ook kreeg hij een e-mail met daarin onjuiste informatie.

De situatie: Sander kreeg vanaf 2013 een arbeidsongeschiktheidspensioen
In augustus 2015 wijzigde UWV de WIA-uitkering van Sander. ABP paste daarna zijn arbeidsongeschiktheidspensioen aan. Door deze aanpassing had Sander recht op maximaal 10 jaar arbeidsongeschiktheidspensioen. Daarna stopt ook de premievrije pensioenopbouw.

De beslissing: De Commissie vindt dat ABP het pensioenreglement juist heeft toegepast
En dat de premievrije pensioenopbouw dus na 10 jaar stopt. Ook vind de commissie dat een onjuist e-mailbericht van ABP niet betekent dat het arbeidsongeschiktheidspensioen doorloopt tot Sanders AOW-leeftijd. In de toekenningsbrief van 2015 gaf ABP duidelijk aan dat de looptijd maar 10 jaar is.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.