• Contact

Pensioenkeuzes hebben gevolgen voor het nabestaandenpensioen

7 juli 2021

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt.

Het probleem: Piet kreeg minder nabestaandenpensioen dan hij verwachtte
Hij vond dat ABP niet duidelijk communiceerde over het bedrag dat hij zou krijgen. Ook vond Piet dat ABP het opsturen van het samenlevingscontract van hem en Maria moest zien als Maria’s keuze om het nabestaandenpensioen te verhogen.

De situatie: Maria verhoogde het nabestaandenpensioen niet
Toen Maria stopte met werken bij een ABP-werkgever verviel een deel van het nabestaandenpensioen. Van 1 juli 1999 tot 1 augustus 2018 was het nabestaandenpensioen namelijk verzekerd op risicobasis. Dat betekent dat er alleen nabestaandenpensioen was zolang je in dienst was. Hierdoor werd het bedrag voor Piet lager. Maria mocht daarom het nabestaandenpensioen verhogen met een deel van haar ouderdomspensioen. Maar hiervoor heeft ze niet gekozen. 

Vóór 1 juli 1999 was het nabestaandenpensioen anders geregeld en heeft Maria wel nabestaandenpensioen opgebouwd. Dit nabestaandenpensioen krijgt Piet elke maand.

De beslissing: De Commissie vindt dat ABP de regels moet volgen
Ondanks dat de regels in het Pensioenreglement soms leiden tot een andere uitkomst dan de deelnemer verwacht. Zoals bij Piet. De Commissie vindt dat in het pensioenreglement duidelijk staat dat er géén recht is op een hoger nabestaandenpensioen als hier niet voor gekozen is bij stoppen met pensioen opbouwen bij ABP. Dat Maria in 2009 een samenlevingscontract opstuurde, verandert hier niets aan. Want dit betekent niet automatisch dat Maria het nabestaandenpensioen wilde verhogen.

Maria wist van het risico op een lagere uitkering voor Piet. Dit liet ABP Maria duidelijk weten toen ze stopte met werken. In de brief die ze toen kreeg, stond wat haar keuze zou betekenen voor Piet. Ook stond er in dat Maria bij vragen over dit onderwerp contact kon opnemen met de Klantenservice.

Kijk ook eens in ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.