• Contact

Persoonlijke situatie heeft invloed op de hoogte van het nabestaandenpensioen

4 augustus 2021

Hieronder vindt u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de namen in deze tekst niet echt.

Het probleem: Martin vindt het fout dat zijn nabestaandenpensioen op 0 euro is gezet
Dit komt doordat zijn persoonlijke situatie veranderde. Zijn nieuwe vrouw Lisa bereikte in maart 2020 de AOW-leeftijd. Hierdoor verviel de aanvulling op zijn nabestaandenpensioen en kreeg Martin geen nabestaandenpensioen meer. Martin vindt dat hij ervan uit mag gaan dat hij levenslang een gelijk nabestaandenpensioen krijgt vóór en na 1996.

De situatie: Martin kreeg vanaf 1995 een nabestaandenpensioen
Omdat zijn vrouw Nienke is overleden. Hij trouwde in de jaren daarna opnieuw met Lisa. Vanaf 2007 kreeg hij een AOW-uitkering voor gehuwden, waardoor hij een korting op zijn nabestaandenpensioen kreeg. En door het inkomen van Lisa kreeg hij tot maart 2020 όόk een aanvulling op het nabestaandenpensioen. Hierdoor veranderde per saldo zijn nabestaandenpensioen nauwelijks. Vanaf 25 maart 2020 verviel deze aanvulling door de AOW-leeftijd van Lisa. Hierdoor krijgt Martin geen nabestaandenpensioen meer.

De beslissing: De Commissie vindt het terecht dat het nabestaandenpensioen 0 euro werd
De Commissie beseft dat het ingewikkeld is dat het nabestaandenpensioen verandert als de persoonlijke situatie verandert. De Commissie vindt dat er geen recht is op een vaststaand nabestaandenpensioen. 

ABP zei ook niet dat het nabestaandenpensioen niet zou veranderen. De Abp-wet is in 1996 vervangen door het Pensioenreglement. Als de Abp-wet nog bestond, zou dit op dezelfde manier zijn gegaan.

Kijk ook eens op ons pensioenreglement. Daar leest u alle regels in makkelijke taal.