Three people sitting in the office

Uitstoters onder de loep

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de samenleving, de economie en dus ook voor beleggers.

Samen met zo’n 220 andere grote beleggers blijven we de komende jaren de 100 bedrijven benaderen die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor de meeste CO2­-uitstoot. Daarbij kijken we niet alleen naar hun eigen uitstoot maar ook naar die van hun toeleveranciers en afnemers.

Grootste samenwerkingsverband ooit

Het doel is om deze 100 aan te zetten tot een grote vermindering van de CO2-uitstoot. Dit doen we binnen de zogenoemde Climate Action 100+, die gepresenteerd werd op het wereldklimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten in Parijs. De beleggers die meedoen aan Climate Action 100+ hebben samen zo’n 26 biljoen (12 nullen) dollar onder beheer. Het is het grootste samenwerkingsverband waarin wij ooit hebben deelgenomen.

Hoeveel beleggen we in duurzame energie?

In 2017 zijn we fors meer gaan beleggen in duurzame energie (+42%). Eind 2017 hadden we hierin € 4 miljard belegd. Eind 2016 was dat € 2,81 miljard. De stijging komt onder meer doordat we ruim € 300 miljoen zijn gaan beleggen in twee nieuwe windparken in Zweden. Wanneer de parken klaar zijn, zullen ze voldoende energie leveren om zo’n 300.000 huishoudens te kunnen voorzien van energie.

Zonneparken in de Verenigde Staten

Daarnaast zijn we voor bijna 320 miljoen euro gaan beleggen in drie zonneparken in de Verenigde Staten. In de staat Nevada gaat het om het Moapa­zonnepark dat eind 2016 is gereedgekomen. In Californië betreft het een nieuw park in de buurt van de stad San Luis Obispo (California Flats) en een park dat wordt uitgebreid (Mount Signal 3). Deze parken zullen straks 370.000 huishoudens kunnen voorzien van energie. 

In ons verslag duurzaam en verantwoord beleggen leest u welke doelen wij nog meer willen behalen voor 2020.

Kijk ook eens naar onze duurzame dilemma's op Belangrijkekeuzes.nl