Wat vinden jongeren in Nieuwegein van...

'Ouderen vertellen de verhalen van vroeger'

Wat zou een nieuwe regering moeten aanpakken, volgens de eerstejaarsstudenten van de opleiding Dienstverlener Helpende Zorg & Welzijn voor Anderstaligen op het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein? Begin eens met de inflatie, de nabijheid van onderwijs, de woningmarkt, meer moskeeën in dorpen, meer bushaltes en voorzieningen en het stimuleren van elektrische auto’s.

Deze studenten zijn allen voormalig vluchteling uit o.a. Eritrea, Palestijnse gebieden, Afghanistan, Irak en Mali. Ze gingen met elkaar in gesprek tijdens de tweede editie van The Future Talks, op 21 november 2023. Waar iedereen het over eens was? Om na deze studie verder te studeren, liefst in lijn met de zorg.
Sommigen willen graag met ouderen werken, “zij vertellen de verhalen van vroeger”.

Ideaal huis / woonomgeving
‘Later als ik groot ben’, willen de jongeren graag een eigen huis en auto. Het is toch wel symbool voor hun autonomie en zelfstandigheid. Een deel wil later graag met de (groot-) familie in hun eigen huis wonen, maar er zijn er ook die gewoon alleen willen wonen. De meerderheid wil later trouwen, en wonen in een huis in een grote stad. Vanwege de voorzieningen en de nabijheid van winkels om te shoppen.

Vrijheid
Voor deze studenten is geloof belangrijk. Een groot deel droomt van een bezoek aan Mekka, en zou graag meer moskeeën in Nederland zien. Wat zij erg waarderen is het gevoel van vrijheid in Nederland, ook om als (zichtbare) moslim te zijn wie je wilt zijn. Ook democratie en vrouwenrechten worden als grote pré gezien, net als eerlijke regels voor iedereen. De studenten voelen dat ze zichzelf kunnen zijn, zowel naar hun ouders als naar hun docent.

Geld
Zorgen zijn er ook, met name over inflatie en over de prijs van o.a. eten, kleding/shoppen, verzekeringen, belastingen en OV. Een aantal heeft een bijbaan, bijvoorbeeld als helpende in de zorg of een weekendbaantje in de supermarkt. Ze verdienen hier voldoende geld mee.

Natuur
Natuur is belangrijk voor deze studenten. Niet alleen voor de biodiversiteit, ook als recreatie voor Nederlanders. Ze begrijpen goed dat klimaatverandering een feit is, maar vragen zich zien onvoldoende wat zij als individu nu kunnen veranderen?

Zorg en gezondheid
De studenten hebben veel aandacht voor een goede gezondheid, en voor lekkere én gezonde voeding. Een groot deel van hen voelt ook een grote verantwoordelijkheid naar de eigen familie. Ze willen later dan ook graag voor hen zorgen, niet per se in hun eigen huis. Ze vragen zich hierbij wel af hoe ze dat zullen combineren met een fulltime baan. Er wordt voorgesteld om hier dan een student zorg voor in te huren.