Verandert u van baan? Dan kunt u eerder opgebouwd pensioen meenemen

19 september 2023

Als u de overstap maakt naar een nieuwe baan dan is het mogelijk om eerder opgebouwd pensioen mee te nemen naar het andere pensioenfonds. Dit noemen we waardeoverdracht. Benieuwd hoe dit werkt en wat de voordelen zijn? 

Arno Hagenstein heeft eind 2021 gekozen voor waardeoverdracht. Hij had net een nieuwe baan en ging vanaf dat moment pensioen opbouwen bij ABP. Arno: "Ik vind het fijn dat alles nu in één overzicht bij elkaar staat."

Beleidsdekkingsgraad van 100% of meer

Waardeoverdracht kan alleen als beide pensioenfondsen een beleidsdekkingsgraad van meer dan 100% hebben. Dit is vastgelegd in de wet. De beleidsdekkingsgraad van ABP is op dit moment voldoende. Is de beleidsdekkingsgraad bij het andere pensioenfonds ook hoog genoeg, dan is het mogelijk om uw pensioen over te dragen.

Ik verander van baan en bouw nu pensioen op bij ABP

Gefeliciteerd met uw nieuwe baan en welkom bij ABP! Het betekent niet alleen dat u vanaf dit moment pensioen opbouwt bij ABP. U kunt er ook voor kiezen om het stuk pensioen dat u al heeft opgebouwd bij een ander fonds mee te nemen. In deze video leggen we in 2 minuten uit wat waardeoverdracht is en hoe u dit regelt.

Vergelijk beide regelingen goed met elkaar zodat u kunt beslissen wat voor u de beste keuze is. Op abp.nl/pensioen123 kunt u de pensioenregeling van ABP lezen. Vergelijk bijvoorbeeld de pensioenleeftijd, het indexatiebeleid (regels rond het verhogen of verlagen van het pensioen) en het nabestaandenpensioen. Zo kunt u een afweging maken of het overdragen van uw pensioen een goed idee is.

Ik verander van baan en ik ga pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds

Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Door het veranderen van baan gaat u nu pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds. Het eerder opgebouwde pensioen bij ABP kunt u meenemen. Deze waardeoverdracht moet u zelf aanvragen bij het nieuwe pensioenfonds. Zij nemen contact met ons op om de waardeoverdracht in gang te zetten.

Heeft u een klein pensioen? Dan hoeft u niets te doen

Als u een klein pensioen hebt opgebouwd dan wordt dit automatisch overgedragen naar uw nieuwe pensioenfonds. Een klein pensioen is een bedrag tussen de €2 en €594,89 bruto per jaar (dit geldt voor 2023). Voor deze automatische waardeoverdracht maakt het niet uit hoe hoog de beleidsdekkingsgraad is.

Denkt u aan waardeoverdracht? Lees dan deze tips

  • Gebruik de pensioenvergelijker
  • Bekijk de pensioenleeftijd in beide regelingen
  • Vergelijk het nabestaandenpensioen in beide regelingen
  • Ga in overleg met een financieel adviseur en laat u goed voorlichten