• Contact
foto: Philip Driessen - ABP Future Talks - Harmen van Wijnen - Vista College Heerlen

‘The Future Talks’ in Heerlen

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen was erbij
20 september 2023

De 1e ronde van The Future Talks – waarbij ABP luistert naar de jongeren die in gesprek gaan over hun beelden bij de toekomst – vond plaats op dinsdag 19 september op het VISTA College in Heerlen. 13 leerlingen van de MBO-opleiding Facilitair Leidinggevende beten het spits af. ABP’s bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen was erbij. Hij luisterde naar wat zij van hun toekomst verwachten.

“Echt heel erg leuk en leerzaam om deze jongeren zo bevlogen te horen praten over de wereld van vandaag, maar ook de wereld van morgen. De wereld die wij mede vormgeven met de beslissingen die wij nu nemen”, zegt Van Wijnen na afloop. “Hun gesprek geeft inzicht in hun leefwereld. Ze delen hun zorgen en hoop over hoe wij – volwassenen in het algemeen en als pensioenfonds in het bijzonder – straks het stokje overdragen.”

Top of Mind

De jeugd worstelt met problemen rond hun eigen bestaanszekerheid. Het salaris past niet meer bij de kosten van het levensonderhoud. Het is te duur. “Dat is een thema waar wij ook met de overheid en de politiek over moeten hebben”, zegt Van Wijnen bij de afsluiting.

ABP heeft nog een fors aantal edities van The Future Talks in de planning. In elke provincie minimaal één, zodat jongeren uit het hele land gehoord worden. Over hun dromen en hun pijnpunten. ABP wil hun geluiden horen en meewegen. ”Net zoals we stilstaan bij de belangen van alle andere generaties”, zegt Van Wijnen. 

Belangrijk

ABP heeft een breed samengesteld Algemeen Bestuur met afgevaardigden vanuit werkgevers, werknemers, gepensioneerden en deelnemers. Daar komen al veel verschillende geluiden en inzichten samen. “Maar voor een pensioenfonds is het lastig om mensen die nog op geen enkele manier met hun pensioen bezig zijn te betrekken bij wat wij doen. Deze 1e editie was al waardevol. We gaan nog veel meer luisteren."